Másfél évet kapott egy marokkói és egy román embercsempész

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Érvényes úti okmánnyal nem rendelkező 38 iraki és szíriai állampolgárnak nyújtottak segítséget pénzért az államhatár jogellenes átlépéséhez.


A Fejér Megyei Főügyészség közleménye szerint a két embercsempészt a börtönbüntetés mellett három évre kiutasították az országból, a bűncselekmény elkövetéséhez használt gépkocsit és az elkövetésért kapott pénzt pedig elkobozták. A bíróság döntése a román gyanúsított esetében jogerős.


A marokkói embercsempész augusztus 9-én Budapesten kilenc, a román pedig szeptember 1-jén, szintén a fővárosban, 29 szíriai és iraki állampolgárt vett fel gépjárművébe, hogy Németországba, illetve Szlovéniába vigye őket.

A rendőrség közúti ellenőrzésen fogta el a gyanúsítottakat.

Kedden nem jogerősen három év három hónapot kapott egy horvát állampolgár embercsempészetért.


Tegnap 2770 embert kaptak el a határon

Kétezer-ötszázhuszonkilenc határsértőt – köztük 455 gyermeket – tartóztattak fel a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén kedden – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-t.

Szenti Szabolcs elmondta, a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt kedden 2770 embert fogtak el a rendőrök, tizennégy gyanúsítottal szemben embercsempészet, négy esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.