Másfél éve maradt a Nagy-Britanniába készülőknek

Fotó: MTI/EPA / JAY ALLEN

-

2019 elején változnak az EU-s bevándorlásra vonatkozó szabályok Nagy-Britanniában.


Új szabályok szerint működik az EU és Nagy-Britannia közti migráció 2019 márciusától - mondta Brandon Lewis bevándorlásért felelős miniszter. A brit kormány egy részletes értékelést készített az EU-ból érkező bevándorlás előnyeiről és hátrányairól, ez után döntöttek a változtatás mellett.
Az új szabály teljes kidolgozása 2018 szeptemberéig várat magára. Lewis szerint egyértelmű, hogy a jelenlegi szabályok nem tartatóak hosszú távon, és a konzervatív kormány programjába is beleillik, hogy visszaszorítsák a bevándorlást.


A cégek nem örülnek

A brit vállalkozások szerint a jövő szeptemberi időpont túl késő. Már most szeretnék tudni, pontosan mennyire számíthatnak az EU-ból érkező munkásokra 2019 elejétől, ezért sürgős tájékoztatást kértek. A kormány egy bővebb konzultációt ígért, amiben figyelembe veszik a cégek és az egyetemek érdekeit is.
A bevándorlás volt az egyik központi témája a tavalyi referendumnak, ahol az EU-ból való kilépés mellett szavaztak a britek. A kilépés mellett kampányoló miniszterek azt ígérték, ha kilépnek az EU-ból, visszaveszik az irányítást a határok felett.
Amber Rudd belügyminiszter szerint továbbra is biztosítják azok számára a Nagy-Britanniába költözést, akik gazdaságilag és kulturálisan fellendítik az országot, de gátat kell szabni a bevándorlás mértékének.


A többi párt kritikus az új szabályokkal szemben

A Munkáspárt szerint nem szorul változtatásra a mostani bevándorlási rendszer egészen addig, amíg a mostani elemzést nem értékelték teljesen, és nem találtak kivetnivalót.
A liberális demokraták szerint az egészségügyi rendszernek és az egyetemeknek már most tudniuk kellene, hogy mi lesz 2019-től, mert ezek a területek nagyban függenek az EU-ból érkező dolgozóktól és hallgatóktól.


Kik vándoroltak ki az EU-ból a legtöbben?

Nagy-Britanniában a legfrissebb adatok szerint 2,9 millió EU-s állampolgár él. Közülük 2,1 millióan dolgoznak.
A legnépesebb bevándorolt közösség (nem csak az EU-sok közül) a lengyel. 2015-ös adatok szerint 831 ezer lengyel él az országban, de a BBC már korábban is egymillió fölé becsülte a számukat. Az elmúlt öt évben 210 ezer lengyel gyermek született Nagy-Britanniában. A legutóbbi népszámlálás szerint az ország második legbeszéltebb nyelve is a lengyel. A legtöbb lengyel London Ealing kerületében, és a fővárostól nyugatra fekvő Slough városában él.
A Nagy-Britanniában élő magyarok számát 95 ezerre becsüli a Reuters, az Origo pedig 96 ezer magyarról írt.