Más ülhet a Sauberbe, mint eddig hittük

Fotó: MTI/MTVA / JULIAN SMITH

-

Nem jogerős bírósági döntés alapján a holland Giedo van der Garde lesz a Sauber egyik pilótája a F-1-es idénynyitó Ausztrál Nagydíjon.


A 29 éves versenyző azért fordult előbb a csapat székhelye miatt Svájcban, majd a viadal helyszínének megfelelően Victoria államban bírósághoz, mert a Sauberrel kötött tavalyi szerződése alapján idén neki járna az egyik pilótahely. Álláspontja szerint a Sauber egyoldalúan megszegte a megállapodást. A bíróság Svájcban és Victoria államban is neki adott igazat, a csapat pedig jelezte, hogy fellebbez. A jogerős döntést várhatóan csütörtökön hozzák meg.

Az idő sürget, hiszen a melbourne-i futam edzései már pénteken elkezdődnek. Az ügyet bonyolítja, hogy a Sauber a svéd Marcus Ericssont és a brazil Felipe Nasrt igazolta le 2015-re, velük számol, és egyéni szponzoraik révén mindketten jelentős összeget öltek abba, hogy ők üljenek a volán mögé. Így ha van der Garde mégis helyet kap, egyikük nem állhat rajthoz, ami újabb bírósági pereket eredményezhet.

Az istálló jogásza bejelentette: nagyon csalódottak az ítélet miatt. Hozzátette: van der Garde nem edzett a csapattal, nincs rá beállítva az autó, és ezért nem lenne biztonságos a szerepeltetése. A holland pilóta erre válaszul elmondta: ő felkészültnek, fittnek érzi magát a versenyre, kész mielőbb beülni a kocsiba, mert a per ellenére remek a kapcsolata az istállóval.

A pénzügyi problémákkal küzdő svájci csapat az elmúlt idényt 1993 óta íródó F1-es története során először zárta pont nélkül.