Más kávéház vagyunk mi ketten Katinkával

Fotó: Lékó Tamás

-

Másodjára lett az év legjobb női búvárúszója Senánszky Petra. A debreceni sportoló háromszoros világbajnok, kétszeres világcsúcstartó, és azon dolgozik, hogy a nem olimpiai sportágak „olimpiáján”, a Világjátékokon is aranyérmet nyerjen. Tiszteli és csodálja Hosszú Katinkát, de nem rajong az összehasonlításért.


Múlt héten díjazták a Magyar Olimpiai Bizottság nem olimpiai sportágak tagozatába tartozó szövetségek legjobbjait. A Magyar Búvár Szakszövetségnél másodjára lett az év legjobb női uszonyos úszója Senánszky Petra. A 22 éves debreceni sportoló három világbajnoki címével – ezek közül kettőt világcsúccsal nyert – érdemelte ki az elismerést. A díjat viszont nem tudta személyesen átvenni, mert éppen edzőtáborban volt. Az első hírekkel ellentétben nem Floridában vagy Katarban, hanem a Debrecentől 15 kilométerrel lévő Hajdúszoboszlón.


(Fotó: Facebook.com/SenanszkyPetra)


„Általában Hajdúszoboszlóra járunk edzőtáborozni – mondta Senánszky Petra a VS-nek. – Közel van Debrecenhez, olcsó, és minden feltétel adott a jó munkához. Egy hetet töltünk itt szombattól szombatig, rengeteg edzéssel, amit majd a Farsang-kupa versenye fog lezárni.”

Általában napi két edzés a penzum, reggel hattól fél nyolcig tart az első műszak, majd délután van egy másfél órás kondi, és egy ugyancsak másfél órás medencés edzés.


Ismerkedjünk a sportággal


„Erre jön még a nyújtás, és a szükséges regenerációs gyakorlatok. De ez így teljesen rendben van. Már megszoktam a korai kelést, és gond nélkül elvégzem a munkát, mert tudom, hogy erre van szükségem ahhoz, hogy még jobb legyek.”


Mi ez?

Az uszonyos és búvárúszásban háromféle úszásnemet különböztetünk meg. A Senánszky által kedvelt uszonyos gyorsúszás során az úszók kis (más néven krall) uszonyt viselnek a lábaikon, a hagyományos gyorsúszó kartempóval, de légzőpipával a szájukban, így nem kell a fejüket kivenni a vízből, hogy levegőt tudjanak venni. A második műnem az uszonyos felszíni úszás, amelynél az úszók lábán nagy uszony (monofin) van, és delfinező mozgással teszik meg az adott távot, ami uszonyos gyorsúszás esetén 50, 100 és 200 méter, felszíni úszás esetén pedig 50, 100, 200, 400, 800, 1500, 4x100 és 4x200 méter lehet. A harmadik medencés változat a búvárúszás, amikor az úszók az 50 méteres távot egy levegővel teszik meg, 100 és 200 méteren pedig légzőautomatával felszerelt sűrített levegővel feltöltött búvárpalackot használnak.

Édesapja kosárlabdázó volt, de nem ragaszkodott ahhoz, hogy három gyereke kövesse őt a parketten. Így került Petra és húga, Flóra az uszodába. A Debreceni Búvárklubban tanultak meg úszni, és látva a búvárúszók edzéseit, gyorsan el is dőlt, hogy melyik sportág mellett fognak kikötni.

„Nyolcéves voltam, amikor megtanultam úszni, és elég gyorsan kiderült, hogy van is hozzá tehetségem” - emlékezett.

Már korosztályos versenyzőként nyilvánvalóvá vált, hogy a tehetségével és a szorgalmával komoly eredményekre képes, ezt 41 országos bajnoki címe igazolja. Juniorként aztán a nemzetközi vizeken is révbe ért, két-két vb- és Eb-aranyat gyűjtött be ezekben az években, 200 méteren junior világcsúcstartó is volt.

A lendülete a felnőtteknél sem tört meg: tavaly három világbajnoki címet nyert Kínában: 50 és 100 méteres uszonyos gyorsúszásban világcsúccsal, 200 méteren csak simán lett első.

Erre készül az idén júniusi világbajnokságon is, a görögországi Voloszban. A mezőny sűrű, világcsúcs nélkül aligha lehet győzni.


Fotó: senanszkypetra.hu


„A világbajnokság előtt bőven lesz idő felkészülni. Már túl vagyunk egy világkupa-versenyen, és lesz még kettő Egerben, illetve Lignanóban, valamint lesz még egy országos bajnokság, és több kisebb verseny is. Nagyon nagy a nemzetközi konkurencia, szinte biztos, hogy világcsúcs kell majd a győzelemhez.”

A sportágban hagyományosan jók az oroszok és az ukránok, de Franciaországban, Kolumbiában és persze Kínában is vannak jó versenyzők. „Van most egy fiatal kínai lány, aki nagyon jó időket úszik, és miután még junior korú, biztos, hogy fejlődni is fog.”


Itthon is van ellenfél

De van-e itthon olyan versenyző, aki ellen a háromszoros világbajnok tud úgy készülni, hogy aztán a vébén is eredményes legyen?

„Magyarországon nagy hagyománya van a sportágnak, sok jó uszonyos úszónk van, akikkel lehet jókat versenyezni. Csak egy példa: a tavalyi világbajnokságon 200 méteren a kaposvári Varga Krisztina harmadik lett, azaz nem egyedül kell készülnöm.”


Petra és a kollekció - Fotó: senanszkypetra.hu


A jó felkészülés eredménye megvédett világbajnoki címekben és újabb világcsúcsokban mutatkozhat majd meg. Petra elsősorban az ötven és a száz méterre készül, azokon a távokon szeretné magát kvalifikálni a jövő évi wroclawi Világjátékokra, a nem olimpiai sportágak négyévente megrendezett csúcseseményére.

„Fontos lesz, hogy tudjak még faragni a két világcsúcsomból, pedig a mostani idők sem rosszak.


Az ötvenes 21,36 és a százas 47 másodperc alatti időm is jobb, mint a legtöbb férfi gyorsúszó ideje ezen a távon.

De mindkettőn lehet még javítani, és kell is.”

A Világjátékokat az olimpiához hasonló külsőségek között rendezik meg. Legutóbb, 2013-ban, a kolumbiai Caliban közel háromezer sportoló vett részt a játékokon, és bár Rióban ugyan több mint háromszor ennyien lesznek, de nincs nagyságrendi eltérés. Senánszky nem is irigyli az ötkarikás játékokat, mert bár „olimpián még nem voltam, de a cali Világjátékok, szerintem, hasonló lehetett. Tűzijátékos megnyitóval, rengeteg sportággal és sportolóval, nagyon jó hangulattal.”


Senánszky Petra uszonyos ószás

Uszony, pipa és rajt! (Fotó: Facebook.com/SenanszkyPetra)


Nem Katinka

Három világbajnoki cím egy versenyen, világcsúcsok két távon is – ismerős recept az uszodák környékéről, de Senánszky nem ragaszkodik ahhoz, hogy az „uszonyos úszás Hosszú Katinkája”-ként emlegessék.

„Katinka nagyszerű sportoló, csodálatos eredményekkel, de más kávéház vagyunk mi ketten. Tényleg szoktak így nevezni, és valahol jól is esik, de, hogy őszinte legyek, nem nagyon szeretem ezt az összehasonlítást, hiszen aligha lehet összevetni az ő sportágát és eredményeit az enyéimmel. Ettől függetlenül, persze mindig szurkolok neki, nézem az úszóversenyeket, és öröm látni, amikor nyer.”

A debreceni világbajnok abban sem hasonlít az Iron Ladyre, hogy ő nincs haragban a saját szövetségével, sőt kimondottan elégedett a háttérben zajló munkával.

„Nem lehet okom panaszra. Ami a szövetség meg tud adni, azt meg is adja, hogy segítsék a felkészülésemet. Jó feltételek között készülhetek Hajdúszoboszlón és Debrecenben is, el tudok utazni a világversenyekre, biztosítva van a háttér az eredményekhez. Nem mondom, hogy nincs semmi, amin ne lehetne javítani, mert akadnak apróságok, de alapvetően rendben mennek a dolgok.”


A tökéletes alany

„Petra tökéletes alany ehhez a sporthoz, azon kevés versenyzők egyike, akiben minden adottság együtt van az uszonyos úszáshoz – mondta tanítványáról Kókai Dávid edző. – Nem csak a szinte tökéletes fizikai adottságainak köszönheti az eredményeit, hanem annak is, hogy nagyon elszánt, céltudatos, és rendkívül alázatos, ha munkáról van szó. Akar és tud is még fejlődni, világosan látja, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy begyűjtse az egyetlen még hiányzó érmet a kollekciójából, a Világjátékok aranyérmét. Most már minden verseny erről szól, másfél évünk van még, amit úgy építünk föl, hogy Petra Wroclawban a dobogó tetejére állhasson.”


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!