Martonfa levélaláírási akcióba kezdett a menekülttábor ellen

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

A Baranya megyei falu lakói egyebek között arra hivatkoznak, hogy hiányzik a menekültügy kezeléséhez szükséges szakértelem és nyelvtudás. A pénteken megjelent kormányrendelet szerint Sormáson és Martonfán épülnének új ideiglenes befogadóállomások.


A 220 lelkes falu petíciót írt a kormánynak, hogy mondjon le tervéről, és ne Martonfa határában valósítsák meg a menekülttábort. A helybéliek most a nyilvánossághoz fordultak, mert a levelet eddig csak 88-an írták alá, és szeretnék, ha legalább százan lennének.


Mint írták, szombat hajnalban a sajtóból tudták meg, hogy a kormány rendeletben határozott egy új menekülttábor építéséről a falujukban, mely Pécstől 15 km-re fekszik. Azt is hozzáfűzték, hogy a döntést semmilyen előzetes egyeztetés és hatástanulmány nem előzte meg. Márpedig szerintük Martonfa kiválasztásával szemben több ellenérvet is fel lehet sorakoztatni:

  • Martonfán 220 ember lakik, 5 utca van, egy kisbolt, és egy kocsma

  • a falu nem csatornázott

  • nincs vasútvonal, autópálya 30 kilométerre van

  • a régióban nincs meg a fogadáshoz szükséges szakértelem és nyelvtudás

  • Martonfa versenyképességét a helyiek mezőgazdasági tevékenységére alapozza, a földek esetleges őrzése nem megoldott

Majd hozzáteszik:


Csak a tömegben és a nyilvánosságban bízhatunk!!!

A martonfaiak már tegnap este megkezdték a szervezkedést: falugyűlésen döntöttek, hogy sátort ütnek a tervezett építkezés helyszínén. Még azt is kilátásba helyezték, hogy a munkagépek elé fekszenek, ha a kormány kitart elképzelése mellett.

A kormány mindenesetre nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az építkezést a kiszemelt martonfai, valamint a Zala megyei Sormás területén fekvő ingatlanon. Így nem kell beszerezni építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, nem kell lefolytatni a településképi véleményezési eljárást, továbbá településképi bejelentési eljárásra sincs szükség. Ilyen esetekben az is nehézkesebb, hogy az érintettek úgynevezett ügyfélként bejelentkezzenek az engedélyezési eljárásba.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a múlt heti kormányülés után jelentette be, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet. Akkor csak annyit mondott, hogy a pluszforrásból, amelyet a költségvetési tartalékból csoportosítanak át, sátortáborok létrehozására, lakott területen lévő befogadó állomások áthelyezésére is költenek.