Problémát okoz Orbán Viktor holnapi felszólalása az EP-ben

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Az Európai Parlament plenáris ülésén Martin Schulz EP-elnök bejelentette: Orbán Viktor jelezte szándékát, hogy részt vesz az EP kedd délutáni vitájában akkor, amikor a magyarországi helyzet lesz napirenden. A lett elnökség közölte, nincs uniós tanácsi álláspont a kérdésben. Schulz szerint most felmerülhet, hogy a magyar kormányfő képviseli a tagországok tanácsát, de ezt a látszatot elkerülendő összehívta a frakcióvezetőket.


A vitát annak nyomán tűzték napirendre, hogy előzőleg az Európai Parlament szabadságjogi kérdésekben illetékes szakbizottsága vitát folytatott a halálbüntetés visszaállításának Orbán Viktor által javasolt napirenden tartása, illetve a menekültüggyel kapcsolatos magyar kormányzati megnyilatkozások, így a bevándorlási nemzeti konzultációs kérdőív kérdései kapcsán.

Schulz közölte azt is: a magyarországi helyzetnek szentelt plenáris vita az eredeti tervek szerint azzal kezdődött volna, hogy EU soros elnökségét ellátó Lettország képviselője, valamint az Európai Bizottság képviselője kifejti az álláspontját. A lett elnökség azonban azt a tájékoztatást adta, hogy nincs uniós tanácsi álláspont a kérdésben, így nem kíván semmilyen álláspontot kifejteni. Ebben az helyzetben érkezett a hír, hogy Orbán Viktor részt kíván venni az ülésen.

Schulz általában üdvözlendőnek mondta, ha az Európai Tanács tagjai, a tagállami csúcsvezetők részt kívánnak venni az üléseken, most azonban mégis bekérte a képviselőcsoportok vezetőit az irodájába. Meg kell ugyanis oldani azt a procedurális problémát, hogy Orbán Viktor mégse képviselje a tagországok tanácsát az EP-ülésen.

A képviselők egyúttal megszavazták a zöldpártiak azon indítványát, hogy a magyarországi kérdésben ne csak vitát tartsanak, hanem fogadjanak el állásfoglalást is, de majd csak a júniusi plenáris ülésen.