Martin Schulz inkább hazamegy, otthagyja az Európai Parlamentet

Fotó: AFP / FREDERICK FLORIN

-

A német parlamentben próbál képviselői helyet szerezni jövőre, nem pedig lejáró európai parlamenti elnöki posztját pályázza meg újra.


A politikus a Politico európai kiadásának nyilatkozott arról, hogy az EP elnöksége helyett a német kancellári posztra pályázik, a szociáldemokraták egyik vezető politikusaként ugyanis a hazai választási részvétellel valójában ezt célozhatja – írja a 444.hu.

Az ugyanis nem kérdés, hogy a parlamentbe bejuthat, mert ő lesz a szociáldemokraták észak-rajna–vesztfáliai tartományi listavezetője, ami garantált bejutást jelent.

A Politico csütörtök kora hajnalban ébresztette Schulzot a megerősítésért. „Felébresztettek. Fél tízkor nyilvános bejelentést teszek” – mondta a lapnak, mielőtt megerősítette volna a Süddeutsche Zeitung értesüléseit. Azt viszont még nem erősítette meg, hogy a kancellárságért is versenybe szállna. Pedig a Frankfurter Allgemeine Zeitung múlt heti információi szerint erről már értesítette a szociáldemokrata pártelnököt, Sigmar Gabrielt, aki a jövő év elején jelentheti be, hogy ki lesz pártja kancellárjelöltje. A posztra amúgy sajtóértesülések szerint Gabriel maga is pályázik.