Schulz hálás a nem szavazó magyaroknak

Fotó: Polyák Attila

-

A nyugati politikusok szerint a népszavazás megbukott, a magyar honvédelmi miniszter szerint oda kell figyelni az emberek többségének véleményére.


Kudarcot vallott a magyar kormány azon kísérlete, hogy belpolitikai célokból, az Európai Unió ellen használja fel eszközként a népszavazást – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. A szociáldemokrata politikus szerint „a magyarok túlnyomó többsége végül is a kormány ezen kísérlete ellen szavazott azzal, hogy távol maradt a népszavazástól”. Hálásak vagyunk nekik – mondta Schulz.

Szerinte jó esély van a párbeszédre azokkal az országokkal, amelyek elutasítják a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezését. Schulz a Berliner Morgenpostnak korábban azt mondta: a magyar kormánynak a kudarcba fulladt népszavazás után építő jellegű együttműködést kellene kezdenie az EU előtt álló kihívások leküzdése érdekében. Szerinte a népszavazásnak az az üzenete, hogy „a politikának nem szabad álvitákat folytatnia, hanem segítenie kell az emberek gondjainak megoldásában”.

Elbukott a menekültpolitika belpolitikai felhasználására irányuló kísérlet, és „a magyar népnek köszönhetően elhárult az Európát fenyegető kár”, amelynek keletkezésébe „a kormány tudatosan beletörődött volna”.


Nem egyetlen ország problémája

A magyar kormánynak kell választ találnia arra a helyzetre, hogy az alacsony részvételi arány miatt érvénytelen lett az európai uniós menekültkvótát elutasító népszavazás – mondta Frank-Walter Steinmeier. A német külügyminiszter szerint az érvénytelen népszavazás „világos válasz, sok ember nem ment el. Most a magyar kormány kezében van, hogy megfelelő megoldást és választ találjon”.

„Nem fér kétség ahhoz, hogy a menekültprobléma nem egyetlen ország problémája, ezért azt csak közösen lehet megoldani” – mondta Steinmeier.


Jó útra térítenék Brüsszelt

Azzal, hogy a vasárnapi népszavazáson 3,2 millióan nemmel voksoltak, Magyarország fontos üzenetet tudott küldeni Brüsszelnek, a referendum ilyen szempontból elérte a célját, és sikeresnek tekinthető – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter.

„Az volt a célunk, hogy kifejezzük az akaratunkat, nemtetszésünket azzal kapcsolatban, hogy brüsszeli bürokraták döntsenek a magyar emberek megkérdezése nélkül” egy olyan fontos kérdésben, mint a migrációs válság kezelése. Az emberek döntően megértették a referendum tétjét, sokan elmentek szavazni – mondta Simicskó.

A miniszter szerint senki sem vitatja, hogy bel- és külföldön egyaránt hatásosabb érv lehetett volna egy érvényes népszavazás, de ettől függetlenül az emberek többségének a véleményére érdemes odafigyelni. Simicskó azt mondta, bízik benne, hogy az európai vezetők ezt megértik.

Az alkotmánymódosításról Simicskó azt mondta: az egy újabb „fegyver” Brüsszellel szemben, azért, hogy „jó útra térítsük Brüsszelt”, hiszen Magyarország folyamatosan az unió megmentéséért dolgozik. A tárcavezető szerint a kvótával kapcsolatban Magyarország elejétől fogva őszintén és tisztességesen politizál, pedig biztosan vannak olyan uniós politikusok, akik elfogadják ugyan a kvótát, de aztán „technikailag megoldják, hogy senkit se kelljen befogadnia” országuknak.