Mars-járót mutatott be Kína

-

A berendezés 7 hónapos út után landolna a Mars felszínén, majd a talajról és légkörről küld adatokat. A rover nevét és logóját még keresik.


A kínai űrkutatók 2020 júliusában vagy augusztusában kétmázsás, hatkerekű Mars-járót készülnek eljuttatni a Marsra. A szerkezetet Pekingben mutatták be. A mérőműszerekkel felszerelt járművet úgy tervezték, hogy a bolygó felszínét legalább három hónapon át vizsgálhassa. Adatokat várnak tőle a talaj szerkezetéről, a légkörről és egyéb természeti körülményekről, vízről, jégről, amennyiben lesznek ilyenek.

A járgány nevét és a legötletesebb logót pályázattal keresik. A szerkezet működtetéséhez szükséges energiát négy napelem fogja biztosítani, kettővel több, mint Kína első holdjárójáét a szolgálatból nemrég végleg kivont, 60 kilóval könnyebb Jáde nyúlét.

A Marsot célba vevő expedíció "példátlan kihívást" jelent a kínai szakemberek számára - mondta Csang Zsung-csiao. A misszió vezetője szerint a Marsra indítani tervezett szonda és a leszállóegység 7 hónapos utazás után válik majd el egymástól a bolygó északi féltekéjén. Utóbbi tizenhárom különböző rakománya között távérzékelő kamera és földradar is lesz. Az északi félteke ugyan nem igazán jó a napenergia gyűjtésére az Egyenlítő térségéhez képest, de földrajzi, domborzati körülményei kedvezőbbek.


A Holdra is figyelnek

Kína volt a harmadik ország, amely sikeresen juttatott holdjárót a Holdra. Eddig az Egyesült Államok az egyetlen, amely Marsra járművet küldött, egy közös európai-orosz misszió folyamatban van.

A kínai űrkutatás nagy lépésekkel halad előre. A kelet-ázsiai óriás 2003-ban a világon harmadikként küldött az űrbe űrhajóst saját rakétájával. 2013-ban sima leszállással juttatta a Csang'o-3 űrszondát a Holdra, ahol üzembe helyzeték a Jáde nyúl nevű rovert. A tervek szerint 2036-ig Kína embert küld a Holdra.