A merénylő elmondta az olasz rendőröknek, hogy terroristának áll

Fotó: METROPOLITAN POLICE / HANDOUT

-

Youssef Zaghba 22 éves. A Scotland Yard, és az MI5 nem figyelt fel rá korábban, viszont Bolognában már gyanús volt a rendőröknek.


A 22 éves, marokkói származású, olasz állampolgár Youssef Zaghba volt a harmadik elkövetője a szombat éjjeli londoni terrortámadásnak. Nem sokkal azután, hogy az olasz sajtó kiszivárogtatta a nevét, a Scotland Yard sajtótájékoztatón hivatalosan is megerősítette, hogy Zaghba volt a harmadik merénylő, akit agyonlőttek.
Zaghba Kelet-Londonban élt, korábban sem a Scotland Yard, sem az MI5 látókörébe nem került bele.
Az első két támadó, Khuram Shazad Butt és Rachid Redouane nevét már hétfőn nyilvánosságra hozták.


Az olaszoknak már feltűnt

Youssef Zaghbát tavaly március 15-én már megállították egyszer a bolognai repülőtéren, mikor Szíriába akart utazni Törökországon keresztül. Egy hátizsákkal közlekedett, Isztambulba szólt a jegye, csak oda. Édesanyjának azt mondta, Rómába utazik, ezért kellemetlenül érintette, mikor elvették az útlevelét és a telefonját. Bár találtak rajta iszlámmal kapcsolatos képeket, videókat, semmi szélsőséges, vagy erőszakot ábrázoló dolog nem volt a készüléken.
A brit hatóságok figyelmét elkerülte, Olaszországban viszont ezzel felkerült a veszélyes emberek listájára. Az olasz hatóságok figyelmeztették a brit és a marokkói terrorelhárítást Zaghba költözésével kapcsolatban, de végül nem kezdték el megfigyelni a 22 éves férfit.
Zaghba szülei elváltak 2015-ben, míg a család Marokkóban élt. Előbb édesanyja költözött Bologna külvárosába, aztán tavaly januárban ő is. Youssef később innen indult útnak Angliába, Kelet-Londonban dolgozott, egy pakisztáni étteremben. Édesanyjával rendszeresen tartották a kapcsolatot.


Elmondta, hogy mire készül

Mikor kérdezték, miért utazik Isztambulba, Zaghba azt mondta a rendőröknek:


terrorista leszek!

Az olasz rendőrség a Politiconak beszélt az olasz-marokkói elkövetőről. Mikor felhívták az édesanyját a reptérről, elmondta, hogy aggódik a fia miatt, nehogy beálljon a dzsihadistákhoz. Nem csak a telefonját, de a nála lévő SIM-kártyákat is elkobozták tőle, viszont nem tartóztatták le, hiszen nem követett el bűncselekményt. Nem csak a brit nemzetbiztonságot tájékoztatták Zaghbáról, de a Schengeni információs rendszerbe is bekerült, hogy nyomon tudják követni a mozgását. A brit titkosszolgálatok viszont nem figyelmeztetésként vették az olaszok üzenetét, számukra Youssef Zaghba csak egy volt a sok lehetséges elkövető közül.