Marokkói klímakonferencia: 2 Celsius-fok alatt lenne a felmelegedés

Fotó: Biosphoto / Frédéric Pacorel

-

A kérdés csak az, hogyan. Pénteken 47 ország vállalta, hogy minél előbb átállítja energiatermelését megújuló energiaforrásokra. Az általános felmelegedést 2 Celsius-fok alatt tartják, és folytatják az 1,5 Celsius-fok alatti felmelegedés érdekében tett erőfeszítéseket.


Látványos eredmények nélkül, de a párizsi megállapodás céljait támogatva ért véget a marrákesi klímakonferencia. A résztvevő mintegy 190 ország tárgyalói ugyanakkor – a globális felmelegedést megkérdőjelező Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt megválasztása ellenére – megerősítették, hogy eltökéltek a párizsi klímacsúcson tavaly megszületett megállapodás megvalósítására.

A résztvevők a tavalyi párizsi klímacsúcson megszületett megállapodás részleteinek kidolgozására ültek össze. Párizsban megállapodás született arról, hogy 2 Celsius-fok alatt tartják az általános felmelegedést, és folytatják az 1,5 Celsius-fok alatti felmelegedés érdekében tett erőfeszítéseket. A fejlett országok vállalták: segítik a fejlődőket az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, hogy védekezni tudjanak a felmelegedés hatásaival – aszályokkal, árvizekkel, az óceánok vízszintjének emelkedésével – szemben. A segítségnyújtás pénzügyi jellegű lesz, de technológiák és szaktudás átadására is kiterjed.


A sikerek nem voltak látványosak, de legalább nem volt vétó

– mondta Grenada képviselője a kis szigetországok nevében felszólalva.
Egy európai tárgyaló szerint konstruktív volt a vita, de kissé kaotikus is, mivel rengeteg a tennivaló. A marrákesi tárgyalások kényes kérdése volt a finanszírozás.A csütörtök este közzétett és valamennyi résztvevő ország által támogatott „marrákesi proklamációban” felhívás szerepel az éghajlatváltozás elleni harcra fordítandó összeg, a folyósítások és a finanszírozásokhoz való hozzáférés növelésére. A nyilatkozat egyben válasz is Donald Trump megválasztására, aki kampányában „ugratásnak” nevezte az éghajlatváltozást.

Nagy-Britanniával együtt – amely csütörtökön ratifikálta a párizsi megállapodást – 111-re nőtt a ratifikáló országok száma.
A fosszilisenergia-termelés leállítását vállaló országok a Sebezhető Éghajlat Fórum (CVF) tagjai, és azt szeretnék elérni, hogy az általános felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt maradjon.