Marokkói állampolgár volt a brüsszeli támadó

Fotó: AFP / JOHN THYS

-

A férfi egy gázpalackot akart felrobbantani. Az Iszlám Állam szimpatizánsa lehetett.


Egy 36 éves marokkói állampolgárságú férfi volt a keddi brüsszeli merényletkísérlet elkövetője. Nem szerepelt szélsőségesként a rendőrség nyilvántartásában, de szimpatizálhatott az Iszlám Állammal – mondta Eric Van Der Sypt. A belga szövetségi ügyészség szóvivője szerint az O. Z.-ként azonosított férfinél nem találtak fegyvereket, és nem viselt robbanómellényt sem, hanem egy robbanóanyaggal, szögekkel és gázpalackokkal megpakolt táska volt nála.

Brüsszel központi pályaudvarán megpróbálta működésbe hozni a robbanószerkezetet, de a félresikerült detonációban senki nem sebesült meg. Kiabálva elfutott, és otthagyta a földön a kigyulladt táskát. A második robbanás sem volt veszélyes, az állomáson járőröző katonák pedig lelőtték a gyanúsítottat, aki "Allahu Akbar!" kiáltással rohant feléjük.

Van Der Sypt azt mondta, az eddigi információk szerint O.Z.-nek nem voltak társai.

Charles Michel belga kormányfő szerint a merényletkísérlet tragikus véget érhetett volna, ha az elkövetőnél lévő pokolgép rendesen működik, és nincsenek résen a közelben járőröző katonák. "Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni" – mondta a kormányfő, aki szerint a támadások kockázatát lehetetlen teljességgel felszámolni.

A támadó "fel akart robbantani egy nagy pokolgépet. Végül csak kisebb robbanás történt, amelyre a katonák azonnal reagáltak. Sikerült elkerülni, hogy sokkal súlyosabb kimenetele legyen a történteknek" – mondta Jan Jambon belügyminiszter. Szerinte a történtek ellenére továbbra is hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét.

A nyomozók robbanószerkezetek készítéséhez szükséges felszereléséket találtak a tettes lakásán a brüsszeli Molenbeekben. A került azóta hírhedt, hogy kiderült: hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak ott a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merényletek elkövetői közül.

A sötét hajú, előző este fehér inget és fekete farmernadrágot viselő férfi korábban kisebb bűncselekmények, például kábítószer-csempészet miatt már a rendőrség látókörébe került. Az elkövető 2002 óta él Belgiumban, tíz évvel ezelőtt elvált és négy éve költözött Molenbeekbe.

Brüsszel központi pályaudvarát reggel újranyitották és a közlekedés is helyreállt. A miniszterelnök szerint megerősítik a biztonsági intézkedéseket a nyilvános rendezvényeken.

Claude Moniquet terrorszakértő szerint szinte lehetetlen megakadályozni az ehhez hasonló támadásokat. „Ezek elkerülhetetlenül folytatódni fognak Brüsszelben, Párizsban és máshol." Az Iszlám Állam iraki és szíriai visszaszorulásával fokozódhatnak a terrorakciók Európában, az esetek nagy részében amatőrök lesznek az elkövetők, akik nem tudnak akkora pusztítást végezni – mondta Moniquet.

Tavaly márciusban a brüsszeli Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Belgiumban azóta hármas fokozaton tartják a terrorfenyegetettségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a veszély jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.