Marokkóban kapták el a párizsi terrortámadás egyik gyanúsítottját

-

A marokkói származású férfi belga állampolgárságú volt.


A rabati kormány tájékoztatása szerint a gyanúsított közvetlen kapcsolatban állt a támadókkal. Az őrizetbe vett nevét nem, csak nevének arab kezdőbetűit tette közzé a marokkói külügyminisztérium, amely azt is tudatta: az elfogott belga állampolgár korábban az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra front oldalán harcolt Szíriában, majd az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozott.


A minisztérium tájékoztatása szerint a 130 ember életét kioltó párizsi terrortámadással összefüggésbe hozott gyanúsítottat január 15-én vették őrizetbe a Casablancától nem messze található Mohammedia városában. „Az egyik saint-denis-i öngyilkos merénylővel együtt utazott Szíriába” – derül ki a rabati belügyminisztérium közleményéből.

A gyanúsított kiképzést kapott különféle fegyverek használatából és gerilla-hadviselésből, Szíriát Törökországon keresztül hagyta el, majd Németországon, Belgiumon és Hollandián keresztül jutott el Marokkóba.

A belga szövetségi ügyészség később közölte, hogy Gelel Attarát távollétében tavaly július végén ötéves börtönbüntetésre ítélte egy brüsszeli bíróság terrorszervezetben való részvétel miatt.

A párizsi terrortámadás elkövetői közül többen marokkói származású belgák voltak, így az akció kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is, akit Marokkóból származó információk segítségével sikerült felkutatniuk a francia hatóságoknak pár nappal a merényletet követően. Korábban Abaaoud is dzsihadistaként harcolt Szíriában. A nyomozók szerint a most elfogott gyanúsított is ott került vele kapcsolatba.