Marokkó visszafogadja az elutasított menedékkérőket

-

Gyorsabbá válhat a marokkói állampolgárok kiutasítása Németországból. Ebben állapodott meg Thomas de Maizière és marokkói kollégája. Cserébe a németek segítenek a marokkóinak egy EU elleni perben.


Marokkó és Németország az elutasított menedékkérők gyorsabb deportálásában állapodott meg, ugyanis az észak-afrikai állam kész újból visszafogadni állampolgárait. Ezt Thomas de Maizière német szövetségi belügyminiszter és marokkói kollégája, Mohamed Hasszad jelentette be hétfőn – írta a Spiegel.

A megállapodás alapján legelőször azokra koncentrálnak, akik az elmúlt évben érkeztek Németországba, és szíriai menekültnek adták ki magukat – mondta Hasszad. Az azonosításuk ujjlenyomatvételen alapul majd.

Marokkó azt is megígérte, hogy 45 nap alatt feldolgozzák az ezt követő kérelmeket. A német Menekültügyi és Migrációs Szövetségi Hivatal (BAMF) adatai szerint tavaly 10 ezer marokkói érkezett az országba, mindössze 3,7 százalékuknak fogadták el menedékkérelmét.

A német Der Spiegel információi szerint ezzel párhuzamosan mindössze 136 embert küldtek vissza Marokkóba, Algériába és Tunéziába. Gyakran ugyanis ezek az észak-afrikai országok késleltették a visszafogadáshoz szükséges papírok kiállítását.

Emellett két ügyről tárgyalt még a két belügyminiszter. Egyrészt egy kétoldalú biztonsági megállapodásról, aminél már csak pár technikai részletét kell tisztázni.

Másrészt pedig Németország támogatni fogja Marokkót az agrár- és halászati megállapodással kapcsolatban. Az Európai Bíróság 2015 decemberében részben érvénytelennek ítélte a megállapodást, mert olyan területeket is magába foglalt a Nyugat-Szaharában, amelyeknek vitatott a helyzete. Marokkó 1976-ban csatolta az országhoz a korábbi spanyol gyarmatot, ugyanakkor ezt nem ismerték el a későbbiekben nemzetközileg.

Marokkó csak az első állomása volt de Maizière észak-afrikai útjának. Kedd estig még további tárgyalások tervez az algériai és a tunéziai kormány képviselőivel is.