Marley néven indított fűstartupot 3 fehér üzletember, máris áll a bál

Forrás: Marley Natural

-

Négyfajta, Bob Marley nevével felmárkázott fű kerül a boltokba a napokban Kaliforniában. A kannabiszstartup már azt tervezi, hogy négy másik amerikai államban is piacra dobja a Marley Natural füvet - írja a The Verge. Jamaica pedig háborog a biznisz miatt.


A cégnek csak közvetetten van kapcsolata a Marley-családdal. A Privateer Holdings kockázati tőkebefektető pénzéből elinduló fűstartup 2014-ben kötött harminc évre szóló licencszerződést a név használatára. A fűbiznisz mellett kenderalapú termékeken és dohányzási kellékeken is feltüntethetik a Marley nevet. A Marley Natural legutolsó befektetési körében 75 millió dollárt szedett össze, a befektetők között van a PayPal egyik alapítójának Founders Fund nevű alapja is.

A cég első négy terméke a zöld, vörös, arany és fekete címkés kannabiszvirág és -olaj. A leírás szerint a zöld bármikor elszívható, a fekete viszont teljes testre kiterjedő, erősebb hatást ígér. A Kaliforniában termelt Marley-termékek nem tartalmaznak kemikáliákat, a cégtől megvehető pipákat pedig fenntarthatóan kitermelt fából készítették. Olyan környezettudatos az egész, hogy öröm nézni.

Nem a Marley Natural az egyetlen cég, amely hírességek nevével próbál betörni a piacra. Willie Nelson country zenész és a marihuána legalizálásáért küzdő aktivista, Snoop Dogg és Wiz Khalifa nevével is lehet már füvet venni. Egyikük neve sem forrt viszont annyira össze a füvezéssel - bár Snoop erős második helyezett - mint Marleyé.A névvel azonban járnak problémák is a cég számára: Marley határozott állást foglalt a kapitalizmussal és az imperializmussal szemben. Ehhez képest Marley nevével árulnak már kávét, jégkrémet és basszusban erős fejhallgatókat is. A Verge által megkérdezett Mike Alleyne professzor, aki egy reggae-történeti munka szerzője szerint a Privateer Holdings neve és kalózhajós logója negatív érzéseket kelt a jamaicaiakban: sem a karibi kalózok ideje, sem a spanyol és brit gyarmatosítás nem tartozik a sziget boldog múltjához.


Nem hiszem, hogy bárki, aki részt vett a folyamatban végiggondolta, de ez nem jó eszmei alap ehhez az üzlethez.

Mike AlleyneNem csak Alleyne tartja kifogásolhatónak a Marley Natural tevékenységét. A Vice a szabad fűtermesztésért harcoló jamaicaiak gyűléséről visszatérő Steve Rollesszal beszélt még 2014 nyarán, aki szerint a kannabisztermelők egyáltalán nem örülnek annak, hogy három fehér férfi által alapított fűstartuppal kell versenyezniük.

"Persze [Marley], használt gandzsát és dicsérte a hatását, de nem emlékszem arra, hogy dicshimnuszokat írt volna arról, hogy amerikai cégek használják ki a jamaicai kultúrát úgy, hogy a szigetért semmit sem tesznek" - mondta Rolles a Vice-nak.

A szigeten lazítottak a marihuánára vonatkozó szabályozáson, személyes használatra már lehet kis mennyiséget birtokolni, a rasztafárik pedig vallásos célra használhatják a kábítószert. Delano Seiveright, Jamaica kannabiszkutató intézetének munkatársa pedig abban reménykedik, hogy a Marley-márka indulása ad még egy lökést az ügynek. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy az emberek tartanak attól, hogy a startup inkább a pénzkeresésről szól, és keveset fog a sziget és a rasztafárik megsegítéséért tenni.