Máris vége lehet a vasárnapi zárvatartásnak

Fotó: MTI / Varga György

-

A Népszabadság információi szerint a Fideszben megelőznék a népszavazást, és maguk változtatnának a törvényen.


Az ok egyszerű: ezáltal ugyanis elkerülhetnék a népszavazás okozta nagyobb presztízsveszteséget – olvasható a Népszabadságban, amely szerint a kormány már puhatolózott a kereskedelmi láncoknál a vasárnapi nyitvatartás visszaállításáról.

A lap piaci forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a zárvatartás különböző hatásokkal járt a különböző cégek számára: a nagy multik a megnövelt nyitvatartási idővel, a pénteki-szombati csúccsal tudták hozni a korábbi forgalmi adataikat, ráadásul a vasárnapi 100 százalékos bérpótlékot sem kellett kifizetniük.

Ugyanakkor más, kisebb láncok igencsak megszenvedik a forgalom kiesését, amely súlyos veszteséget okoz a számukra. Ők pedig a Népszabadság szerint most már erősen lobbiznak annak érdekében, hogy eltörölje a kormány a vasárnapi zárvatartást. Igaz, a lap szerint sokan panaszkodtak a megnövekedett munkaerőköltségekre is, mondván, amiatt elképzelhető, hogy a kereskedők kétszer is meggondolják, kinyissanak-e vasárnap.

Update:

A cikk megjelenése után néhány órával reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ, a rövid közleményükben mindössze annyi állt, hogy "a mai Népszabadságban megjelent, a vasárnapi zárva tartásról szóló cikkben foglalt állítás alaptalan sajtóhíresztelés”.