Máris új népszavazásokat akar a megerősödött Erdogan

Fotó: AFP / OZAN KOSE

-

A török elnök szerint a külföldi megfigyelőknek tudniuk kell, hol a helyük.


A török elnök kilátásba helyezte, hogy népszavazást ír ki az EU-s csatlakozásról és a halálbüntetés visszaállításáról. Recep Tayyip Erdogan ezt egy nappal azután jelentette be, hogy a népszavazáson kiterjesztették elnöki hatáskörét.

Az unióról azt mondta: nem tart attól, hogy akadályokat gördít Törökország csatlakozása elé a halálbüntetés visszaállítása miatt. Neheztelően felvetette, hogy amúgy is 54 éve várnak az EU kapujában a bebocsátásra. Egy népszavazást erről is lehet tartani – mondta. "A döntés a népé."

"Ezt csinálta az Egyesült Királyság is, és most távozik az unióból. Norvégia is elment." A török elnök arra utalt, hogy két népszavazás is elutasította a norvég csatlakozást. "Vagy teljesítsék a Törökországnak tett ígéreteket, vagy mi is elmegyünk."

Erdogan ismét megvádolta Európát azzal, hogy terrorista szervezeteket támogat. Ezzel a szíriai kurdokra célzott, hozzátéve, hogy Törökország nem enged teret a terrorizmusnak a határai közelében.

Megismételte a kampányidőszakban szinte naponta tett ígéretét, hogy népszavazásra bocsátja a 2004-ben eltörölt halálbüntetés visszaállítását is.

"Ha a parlament jóváhagyja, én aláírom. Ha nem, akkor referendum lesz. Nincs módunkban megkegyelmezni mártírjaink gyilkosainak" – mondta.

Az elnök az alkotmánymódosításról tartott népszavazás törvényességét bíráló külföldi megfigyelőket is elutasította, mondván, hogy "tudniuk kell, hol van a helyük".

Erdogan a szíriai polgárháborúról azt mondta, hogy az Eufráteszi Pajzs hadművelet nem az utolsó volt, hanem csak az első. "Törökország annyiszor és ott visel hadat a terrorizmus ellen, amennyiszer arra szükség van."