Máris tüntetnek a frissen megválasztott miniszterelnök ellen

Fotó: AFP / ANDREJ ISAKOVIC

-

Ismét több ezren tiltakoztak szombaton Belgrádban Aleksandar Vucic miniszterelnök államfővé választása ellen.


A hatodik napja sorozatban megrendezett tüntetésen most először vonultak együtt a választás kimenetelét kifogásoló diákok és az elégedetlen rendőrök és katonák.

Veljko Mijailovic, a rendőri szakszervezet vezetője a tüntetésen elmondott beszédében üdvözölte "a rendőrök, a katonák és a nép nagykoalícióját". Az egyik felszólaló pedig az elnökválasztás megismétlését követelte.

A korábban ultranacionalista radikálisként politizáló Vucic, aki később a politikai centrum mérsékelt jobboldalára pozicionálta magát, a múlt hét végén tartott voksoláson a szavazatok mintegy 55 százalékát kapta, így már az első fordulóban elnökké választották. Fő riválisa, Sasa Jankovic, aki a voksok 16 százalékát szerezte meg, támogatásáról biztosította a Vucic ellen tiltakozókat. Szerinte az emberek azért elégedetlenek, mert a szerbiai rendszer igazságtalan, „a tekintélyelvű rezsim diktatúrával fenyegeti Szerbiát, és megsemmisíti a civilizációs értékeket".

Az AFP francia hírügynökség fotóriportere tízezerre becsülte a tiltakozók létszámát. Sokan vagyunk! Tolvaj Vucic! Elloptad a választást! - skandálta a tömeg.

Vucic megválasztott elnök, aki 2014 óta Szerbia miniszterelnöke, szombaton úgy reagált, hogy mindenki kifejezhette a véleményét, neki nincs ezzel semmi problémája, csak az számít, hogy minden abszolút demokratikusan és nyugodtan történjen. Semmi más nem érdekel - húzta alá a szerb kormányfő.

Hétfő óta folyamatosak a tiltakozások Belgrádban, és Szerbia több nagyvárosában is tartottak megmozdulásokat a miniszterelnök államfővé választása ellen.