Máris tárgyalnak a franciák az USA-val a közös szíriai fellépésről

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

John Kerry már Párizsban van, holnap beszél a francia elnökkel.


Hétfőn délután a francia fővárosba érkezett az amerikai külügyminiszter, John Kerry, aki az első az Obama-kormányzatból, aki a terrortámadás után látogatást tesz Franciaországban - írta a New York Times.


Kerry látogatása alatt francia vezetőkkel, és az Egyesült Államok párizsi nagykövetségének munkatársaival és családtagjaikkal is beszél majd. A franciák tájékoztatás szerint kedden reggel tárgyal Francois Hollande francia elnökkel is.

Itt a külügyminiszter meg fogja ismételni Amerika elkötelezettségét Franciaországgal fenntartott szoros kapcsolatuk mellett, valamint azt az elhatározást is, hogy „továbbra is fellépnek az erőszakos szélsőségesek ellen itt és szerte a világon” – mondta az amerikai külügyminisztérium szóvivője, John Kirby.

Az utat biztonsági megfontolásokból csak azután jelentették be, hogy az amerikai külügyminiszter már megérkezett Franciaországba. Kerry a törökországi G20-csúcsról utazott el Párizsba.


A külügyminisztérium szóvivője arról is beszélt, hogy a külügyminiszter hétfőn telefonon tárgyalt a szíriai ellenzéki koalíció vezetőjével, Khaled Khojával, ahol azt mondta, hogy a szíriai ellenzéknek össze kell fognia a politikai átmenet érdekében. Emellett szó esett a szombati bécsi Szíria-konferenciáról is, amelyen tizenhét külügyminiszter jelent meg, és arra jutottak, hogy a Szíriában egymás ellen harcoló erőknek meg kell állapodniuk a tűzszünetben, és tárgyalásokba kell kezdenie az ellenzéknek és Baszár el-Aszad elnöknek.

Khoja és Kerry egyetértett abban, hogy Szíriának ki kell lábalnia a polgárháborús helyzetből egy teljes, egységes, pluralista és Aszad által nem befolyásolt kormányzat vezetésével, amely a szír nép szükségleteire reagál – mondta Kirby.