Máris összeállt a BL-elődöntő mezőnye?

Fotó: AFP / OLIVIER MORIN

-

Óriási a szakadék a BL gazdag és szegény csapatai közt, márpedig ahol a pénz a siker kulcsa, ott jószerével előre le vannak osztva a lapok. A főtábla leggazdagabb és legszegényebb csapata közt 700 millió euró a különbség, összesen húsz csapat is kevesebbet ér, mint két játékos.


„A legnagyobb siker a Bajnokok Ligája-győzelem, igaz, egyben a legnehezebb is. A hazai bajnoksággal ellentétben itt nincs garancia a sikerre, senki sem mehet biztosra” – idézi az ESPN szakírója, Miguel Delaney Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München klubigazgatójának egy 2013-as kijelentését. Pedig a német sportvezetőből akkoriban csak az udvariasság beszélt, ugyanis a BL – sajnálatos, de logikus módon – évről évre kiszámíthatóbb.Néha odafér egy-egy kis csapat a húsos fazékhoz, de a legzsírosabb falatokra – azaz a végső sikerre – szinte csak néhány klubnak van reális esélye. A BL idei szezonjának a játékoskereteket tekintve négy legértékesebb csapata – a Transfermarkt.de oldal számításai alapján – a Real Madrid, az FC Barcelona, a Bayern München és a Chelsea. Ez a négy csapat a sorozat legutóbbi négy kiírásának győztese is. Nyilván nem véletlenül.

Ahogy az sem a véletlen műve, hogy a Barca, a Bayern és a Real az elmúlt 6 szezonban az elérhető 24 elődöntős helyből 15-re tette rá a kezét, márpedig ilyen dominanciára még nem volt példa a BL (BEK) 1955-ös indulása óta. A történet egyik főszereplője az állandó európai hegemóniára törekvő Real Madrid, amelyik 2000-ben rekordösszegért vette meg Luis Figót a Barcelonától, lerakva az első Galaktikus korszak alapjait. Az ezt követő hat évben még 18 klub ért oda a BL legjobb négy csapata közé, azonban Cristiano Ronaldo 2009-es átigazolása óta ugyanez már csak 11 csapatnak jött össze.Ha már Ronaldót említjük, akkor említsük vele együtt Messit is. A portugál és az argentin klasszis becsült piaci értéke 120-120 millió euró - ugyancsak a Transfermarkt szerint. A kettőjükért számolt 240 millió eurós összegnek húsz aktuális BL-csapat is alatta marad. A főtáblára jutott klubok között talán még soha nem volt ekkora különbség: az éllovas Real Madrid keretének értéke 701 millió euróval haladja meg a sorozat újoncaként bemutatkozó kazah FC Astanáét.

Emellett az is látványos, ahogy egy-egy feltörekvő, az elit közelébe kapaszkodó klubot az átigazolási időszakok során pillanatok alatt rabolnak le a nagyok. Idén a PSV-vel történt ez meg: Memphis Depayt a Manchester United, míg Georginio Wijnaldumot a – nem nagyobb, de gazdagabb – Newcastle United vitte el. Igaz, kettőjükért 47,5 millió eurót zsebeltek be a hollandok, amiből feltölthették a keretüket.


A számok mindenesetre azt mutatják, hogy sok izgalom - leszámítva persze az utolsó néhány mékőzést - idén sem várható. Meglepetés pedig pláne nem. De, mint Rummeniggétől tudjuk: ez a BL, itt bármi megtörténhet.