Máris nagyot kaszált a csodatraffipax

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Két óra alatt máris száz autós megbukott a több mint 300 fix telepítésű sebességmérő valamelyikénél.


Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője egy solymári ellenőrzési pont közelében jelentette be, hogy reggel megkezdte működését a Véda közúti intelligens kamerarendszer. Ő úgy fogalmazott, hogy az első két órában "száznál kevesebb szabályszegés történt".

A gyorshajtásért járó büntetés a sebességtúllépéstől és az adott szakaszon érvényes sebességhatártól függően 30-300 ezer forint lehet. Erről itt olvashat részletesen.

Óberling József elmondta: az első két órában kevesebb mint száz jogsértést dokumentált a 134 útszakaszon található 365 eszköz, az új fix traffipaxok "beváltották a hozzájuk fűzött reményeket". A napi áthaladások száma egyébként átlagosan egymillió - jegyezte meg.

Az új kamerák a sebességmérés mellett - a többi között - forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak. A rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint az ország egész területén 365 fixtelepítésű komplex közlekedés-ellenőrző pontot (KKEP) foglal magában, 134 útszakaszon.Budapesten hat új traffipaxot helyeztek el: kettőt-kettőt az M3-as és az M5-ös autópályánál, valamint az M1-es és M7-es autópálya közös szakaszánál. Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megye tíz, Zala kilenc, Fejér, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye nyolc-nyolc új kamerát kapott. Baranya és Bács-Kiskun megyében hét-hét, Békés, Csongrád, Heves, Somogy, Komárom-Esztergom, Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat-hat, Győr-Moson-Sopron, Vas és Nógrád megyében öt-öt új szupertraffipaxot szereltek fel. Pest megyében négy új kamera van.

A listából kiderül, hogy a Szabolcs megyei berendezések közül csaknem az összes, vagyis a hatból öt Nyíregyházán van, míg egy Mátészalkán található, Miskolcon és Szegeden négy-négy, Debrecenben három helyen vannak ilyen intelligens kamerák.