Máris módosítják az MMA-törvény keddi módosítását

Fotó: MTI/ Kovács Attila / MTI/ Kovács Attila

Porszem került a gépezetbe, csak a szavazás után vették észre, hogy nem stimmel a hatályba léptetés dátuma. Ha minden jól megy, Áder Jánosnak nem kell alkotmányossági vétót emelnie.


Alighogy kedden Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter javaslatára elfogadták – a köztársasági elnök kifogása nyomán – a képviselők, hogy mégse lehessen bűnöző a Nemzet Színésze (az ominózus kitételről először itt, a VS.hu-n írtunk), a szaktárca máris kénytelen volt beterjeszteni egy újabb módosítást. Észlelte ugyanis, hogy az eredetileg novemberben elfogadott törvénymódosítás szövegében a január elsejei hatályba léptetést nem változtatta meg. Visszamenőleg – januárban – azonban nem léphet életbe törvény, ha csak februárban szavazzák meg és írják alá. Ráadásul, mint arra az Így írnánk mi blog felhívta a figyelmet, az a veszély is fenyegetett, hogy a hibás törvényről Áder János államfő az Alkotmánybíróság állásfoglalását kéri, akkor pedig ki tudja, mikor léphet hatályba. Az időtényező fontos, mert a köztársasági elnöknek a kézhezvételtől számítva 5 napon belül döntenie kell egy törvényről. A parlament következő, egyben a ciklus utolsó ülése 13-án, csütörtökön lesz, így a probléma áthidalásához – hogy az államfő ne legyen kénytelen dönteni – mindössze annyi kell, hogy ne postázzák neki túl hamar az elrontott törvénymódosítást. 


Ki is lehet Nemzet Művésze?

Ha a törvénymódosítás végül rendben hatályba lép, annak értelmében a Magyar Művészeti Akadémia március elsejétől oszthatja a Nemzet Művésze díjat a korábban Kossuth-díjjal kitüntetett – nem büntetett előéletű – művészeknek, feltéve, hogy elmúltak 65 évesek (a tánc- és a cirkuszművészek 50 évesek). A mindenkori nyugdíj minimuma huszonháromszorosának megfelelő havi életjáradékkal járó címet egyidejűleg legfeljebb hetven, az irodalom, a színház-, a zene-, a képző-, a film-, az építő-, a tánc-, az ipar-, a fotó-, a nép- vagy a cirkuszművészet területén jelentős értéket létrehozó alkotó viselheti. A díj posztumusz nem adományozható, érdemtelenség miatt visszavonható. A díjat a jogszabály értelmében az MMA elnöke adományozza, odaítéléséről tizenegy Kossuth-díjas művészből álló bizottság dönt. A bizottság tagjait az MMA elnöke és a kultúráért felelős miniszter kéri fel legfeljebb három évre. A bizottság elnöke az MMA elnöke, feltéve, hogy Kossuth-díjas.