Máris lesújtott ránk a görög krízis: törölték a budapesti légi járatot

Fotó: AFP / ANGELOS TZORTZINIS

-

A fizetési nehézségek miatt a SkyGreece Airlines járata ma már nem indult el sem Thesszalonikiből, sem Torontóból. A Nemzetközi Valutaalap maga is úgy látja, hogy Görögország számára már finanszírozhatatlan az adósságtörlesztési kötelezettség, ezért újabb külső segítség mellett érvelt. Közben az utazási irodák nem győzik bizonygatni, hogy a turisták mindebből semmit sem érzékelnek.


A Twitteren elcsípett pletykát a Budapest Airportnál is megerősítették: a kanadai tulajdonú légitársaság heti egy tengerentúli járata, amely Budapestet is érinti, nem indult el. A tervek szerint szombaton bepótolják a most kimaradt utat, jövő csütörtökön pedig már ismét menetrend szerint indul Torontóba és vissza a repülőgép.


A SkyGreece Airlines budapesti képviseletét ellátó B2Sky Hungary Kft. tájékoztatása szerint a problémát az okozta, hogy a görög állam korlátozta a határon átnyúló banki átutalásokat. Márpedig a légitársaság Görögországban bejegyzett cégének ki kellett volna fizetnie azt a kerozint, amellyel külföldön töltik fel a repülőt. Ezt azonban a görög hatóságok nem engedélyezték. A VS.hu úgy tudja, hogy a kanadai tulajdonosok közvetlenül a görög pénzügyminisztériummal tárgyalnak a megoldásról.

A görög Aegean Airlines azt közölte a VS.hu-val, hogy ők egyetlen járatot sem töröltek, sőt a vasárnapi népszavazás miatt még újakat is indítottak.

A SkyGreece most azt próbálja elérni a görög kormánynál, hogy a pénzügyi tranzakciók korlátozásával ne bénítsák meg az egyébként az egyik legfőbb bevételi forrást jelentő beutazó turizmust. Ha sikerül megállapodni, akkor ismét elindulnak a budapesti járatok is.

A görög kormányfő „nem” kampánya ellenére a görög turisztikai szövetség (Sete) arra buzdítja a lakosságot, hogy szavazzanak igennel a július ötödikére kitűzött referendumon, amelyen a nemzetközi hitelezőknek a Görögországgal szemben támasztott követelmények elfogadásáról vagy elutasításáról döntenek. A dél-európai országban számos görög szakszervezet és szövetség közösen indított kampányt azért, hogy Görögország továbbra is az eurózónában maradjon.

Hétfőtől minden görögországi bankot bezártak egy hétre, és korlátozták az átutalásokat is, mert az elmúlt hónapokban egyre gyorsuló ütemben vették ki az emberek a megtakarításaikat a számlákról. A turisták elvileg vehetnek fel pénzt az automatákból, gyakorlatilag azonban sokszor azzal szembesülnek, hogy nincs bankjegy a gépekben. Egyelőre semmi garancia nincs arra, hogy a vasárnapi népszavazás után változik a helyzet, így kérdés, hogy milyen szolgáltatásokat és árucsoportokat érinthet még a pénzforgalom akadályozása.


Könnyítéseket tart szükségesnek az IMF is

A Nemzetközi Valutaalap alapvetően a görög kormányfőt, Alekszisz Cipraszt hibáztatja a görög gazdaság válságáért, ám a nemzetközi pénzügyi szervezet is úgy látja, könnyítések nélkül nem oldható meg a fizetési probléma. Az IMF például elvárta volna, hogy Görögország gyorsított ütemben lásson neki a privatizációnak. 2015 végéig 50 milliárd eurónyi bevételnek kellett volna keletkeznie az állami vagyon értékesítéséből, ám ehelyett csak 3,2 milliárd euró folyt be.

A Valutaalap szerint Görögországnak adósságkönnyítésre lesz szüksége, és 2018-ig további 50 milliárd eurós segélycsomagra. Az európai hitelezőknek 36 milliárd euróval kell előállniuk, méghozzá igen nagy engedményekkel – alacsony kamatokkal és hosszú törlesztési periódusokkal.


Minden a legnagyobb rendben – üzenik a turistairodák

Az utazásszervezőknek egyelőre az aggodalmaskodó ügyfelekkel több a problémájuk, mint a görögországi fizetési nehézségekkel. Legalábbis ez tükröződik azokból a közleményekből, amelyeket az utazási irodák sorra raknak ki a honlapjukra.


Az IBUSZ a helyi partnerei és a helyszínen tartózkodó magyar nyelvű idegenvezetők beszámolója alapján azt közölte, hogy az utasokat semmilyen korlátozás, megkötés nem érinti, minden kereskedelmi egység (étterem, bár, üzlet, szálloda stb.) zavartalanul üzemel. A Görögországon kívül kibocsátott (külföldi) bankkártyákról korlátozás nélkül vehető fel euró az automatákból, az üzletekben és szállodákban továbbra is lehet bankkártyával fizetni. Ettől függetlenül azt javasolják az utasoknak, hogy megfelelő mennyiségű készpénzzel induljanak el nyaralásukra.


"Az Interneten terjedő rémhírek és túl általános leírások helyett íme az Apollon Travel tájékoztatása."

Posted by Görögország / Greece on 2015. július 1.