Máris lefújták a zsidók és a palesztinok külön utazását

-

A szabály mindössze egy napi élt, három hónapra tervezték.


Az izraeli hatóságok bevezették, majd egy nappal később fel is függesztették azt a rendelkezést, amely szerint elkülönítenék egymástól a ciszjordániai buszjáratokon közlekedő zsidókat és palesztinokat. A szabályozás három hónapra szólt volna.

Netanjahu szerda reggel megbeszélést tartott Móse Jaalon védelmi miniszterrel, ezután döntöttek az intézkedés felfüggesztéséről.

A rendelkezésben az állt, hogy az Izraelben dolgozó ciszjordániai palesztinoknak ugyanazon a határátkelőn kell visszautazniuk Ciszjordániába, amelyen beléptek a zsidó állam területére. Összesen négy határátkelőt használhatnak, és nem utazhatnak ugyanazokon a buszokon, mint amelyeken az izraeli telepesek utaznak.
Az új utazási szabályzat miatt egyes palesztin ingázók esetében akár két órával is meghosszabbodhat a munkába járás ideje - írta a Háárec.
Az Izraelben munkát vállaló, Ciszjordániában élő palesztinok mostanáig bármely izraeli busztársaság, bármely járatának, akármelyik állomásán leszállva térhettek haza településeikre, míg a vitatott rendelkezés szerint a belépésükkor használt határátkelőhöz kellene utazniuk, ahonnan a palesztin helyi közlekedési eszközökkel juthatnának el otthonaikba.