Máris kibővítené az elnöki jogkört a török miniszterelnök

-

Alig egy nappal az után, hogy a török AKP párt megnyerte a választásokat, Ahmet Davutoglu török miniszterelnök máris együttműködésre szólította fel az ellenzéket az általa szükségesnek vélt alkotmánymódosításhoz. A hatályos török alaptörvény még az 1980 évi katonai puccs idejéből származik, amit az AKP egy elnöki rendszerű alkotmánnyal váltana fel, amely jelentősen kibővítené az államfő jogköreit.


A korábban Recep Tayyip Erdogan török államfő által vezetett párt egyedül is képes kormányt alakítani, de nem kapta meg a szavazatok kétharmadát, ami szükséges lenne az alkotmánymódosításhoz.

"Az új Törökország ellenségei újabb alkalommal szenvedtek vereséget. A november 1-jei választás népszavazás volt az új Törökországról. Megmutattátok, hogy a régi Törökország mélyen el van temetve és sosem tér vissza. Hagyjuk magunk mögött a puccsalkotmányt, fogjunk össze valamennyien egy polgári és szabadelvű alaptörvény érdekében" - mondta Davutoglu. A miniszterelnök ugyanakkor bejelentette, hogy tiszteletben fogják tartani a török polgárok jogait, vallás és vélemény nyilvánítási szabadságukat.

Davutoglu - támogatásukért cserébe - egyebek mellett a választási rendszer reformjával kecsegtette az ellenzéket. Konkrétumot nem említett, a hírügynökségek ugyanakkor utaltak arra, hogy a hatályos török választójog - nemzetközi viszonylatban magasnak számító - tíz százalékos parlamenti küszöböt tartalmaz, ami a kisebb pártok és kisebbségek számára jelent hátrányt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács és az Európai Parlament megfigyelői közös jelentésükben bírálták a választások során megnyilvánuló erőszakot, illetve azt, hogy - mint fogalmaztak - az elnök köré tömörülő erők akadályozták a média szabad véleménynyilvánítását. Hétfő délutáni hírek szerint az AKP választási győzelmét követő napon a rendőrség őrizetbe vette a "Nokta" nevű kormánykritikus hetilap két vezető szerkesztőjét, és lefoglalták az aktuális lapszámokat is. Erről maga az újság számolt be internetes oldalán.