Máris eladó a Takarékbank – előnyben a takarékosok

Fotó: MTI/Rosta Tibor / MTI/Rosta Tibor

Nemzetközi pályázat jön január 15-ig, március 30-ig pedig már az állami tulajdonrész többségét, 51 százalékát adják annak, aki a legtöbbet kínálja. A takarékszövetkezeti szektor szereplői előnyben, indul a tippjáték, vannak, akik már sejtik, ki lehet a nyertes.


Március 30-ig, tehát még az országgyűlési választások előtt (mint 2002-ben, az első Orbán-kormány utolsó napjaiban az elhíresült 12 állami gazdaságot) privatizálja a kormány a Takarékbank állami tulajdonban lévő 51 százalékát – ez áll a Magyar Közlönyben most megjelent kormányhatározatban. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternek január 15-ig kell kiírnia a nemzetközi pályázatot a Magyar Takarékszövetkezeti Bank (Takarékbank) Zrt. 51 százaléknyi állami részesedésére, amely részben a Magyar Posta, részben a szintén állami tulajdonú MFB kezében van. Az értékesítés előkészítésének,  koordinálásának és lebonyolításának felelőse is a nemzeti fejlesztési miniszter, akiről az ellenzék korábban azt állította, hogy valójában csak a Fidesz gazdasági hátországa irányítójának tartott Simicska Lajos bábja. A Takarékbank részvényeseinek az értékesítésre december 20-ig közös bizottságot kell létrehozniuk. A pályázat kiértékelésére és a döntésre 2014. március 15. a határidő. A szerződést március 30-ig kell megkötni. A kormányhatározat szerint a legmagasabb vételárat ajánló befektető nyer, objektív szempont még a pályázók üzleti terve, valamint az európai uniós és a magyar jog. Az értékesítésnél a jelenlegi tulajdonosoknak tekintettel kell lenniük  a bank belső szabályzataira is, amelyek értelemszerűen nem nyilvánosak, és a banki verseny élénkítésének szempontjaira, ami már egy szubjektív kategória. És ennél is szubjektívebb dolog, hogy a döntésnél „lehetőség szerint” előnyben kell részesíteni a takarékszövetkezeti szektor szereplőit.


Így kezdődött

Az Országgyűlés 2013. június 27-én fogadta el a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály rögzítette, hogy az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerez a szektorban, de azt a rendszer átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére használja. A törvény indoklásában az állt, hogy az állam így feljavított és megerősített szektorban pozícióit megfelelő időn belül értékesíteni kívánja, ha az általa elindított pozitív folyamatokat visszafordíthatatlannak látja. A törvény értelmében létrejött takarékszövetkezeti integráció két központi szerve a központi banki funkciókat ellátó TakarékBank, a másik az újonnan létrejött integrációs szervezet - az MFB utóbbiban fennálló részesedése a bank eladása után is megmarad.