Máris cáfolják, ki lenne az új állami bankvezér

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Magyar Fejlesztési Bank elégedett a felvásárlás előtt álló Budapest Bank vezetésével, ezért nem tervezi leváltását. Előzőleg az a hír röppent fel, hogy az MFB vezérigazgatója, Nagy Csaba esélyes a posztra. Azt is tudni vélik, ki lesz a főnök, ha a BB-t az MKB-val összevonják.


A jelenleg még az amerikai GE tulajdonában lévő Budapest Bank várhatóan csak a nyár végén kerül az állami Magyar Fejlesztési Bank, illetve a MFB Csoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. birtokába, de a leendő tulajdonos máris cáfolatra kényszerült.


A Privátbankár.hu azt írta, hogy Nagy Csabát, az MFB vezérigazgatóját nevezhetik ki a hamarosan állami kézbe kerülő Budapest bank élére.

Az MFB azonban közölte: nincs napirenden a Budapest Bank menedzsmentjének átalakítása, a megvásárlását követően Nagy Csaba nem lesz a pénzintézet vezérigazgatója. Nagy Csaba 2000-től az OTP Értékpapír Zrt. vezérigazgatója volt, 2003-11 között az OTP Jelzálogbank Zrt. vezérigazgató-helyettese, közben 2009–2011-ben az OTP Életjáradék Zrt. vezérigazgatója is volt.


A Budapest Bank jól szervezett, üzletileg hatékonyan és eredményesen működő vállalkozás, ami nem teszi szükségessé a bank vezetésének átalakítását.

A Budapest Bank elnök-vezérigazgatója a Cambridge-ben szerezte matematikából diplomázott Zolnai György. Ő 1988-tól dolgozik a bankszektorban, a londoni Cityben kezdett elemzőként, és 1995-ben tért vissza Magyarországra. 2001 óta bankvezető, 2011 óta a Budapest Bank vezérigazgatója.


A Privátbankár azzal kalkulált, hogy Nagy Csaba kinevezése azért is ésszerű, mert az állam az MFB-cégcsoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t jelölte ki a BB megvásárlására. Ugyanakkor az internetes újság is hozzátette: kérdéses, mi lesz a vezérigazgatói poszttal, ha a BB és az ugyancsak közelmúltban megvásárolt MKB Bank összeolvad.

A minap a Figyelő arról írt, hogy az MKB élére az MNB alelnöke, Balog Ádám az esélyes jelölt.