Marine Le Pen népszavazást tartana a kilépésről az Unióból

Fotó: Getty Images / Thierry Chesnot

-

Ha Marine Le Pen megnyeri a két év múlva esedékes francia elnökválasztást, akkor Le Pen népszavazást tartana az EU-ból való kilépésről. A szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke szerint „az Európai Unió halott”.


A pártelnök a Mega görög tévének nyilatkozva mondta ezt kedden. „Az az elgondolásom, hogy megmondom a franciáknak, ha engem választanak meg 2017-ben, hat hónappal később népszavazás lesz” - közölte.


Az Európai Unió halott, a mi gazdaságunk, szociális jóléti rendszerünk és identitásunk halála (az EU) - folytatta Le Pen, aki arra szólította fel Görögországot, hogy kezdjen tárgyalásokat az euróövezetből való kilépésről ahelyett, hogy teljesítené a hitelezők és Brüsszel követeléseit. Üdvözölte a radikális baloldali Sziriza párt januári választási győzelmét.

„Görögország számára az egyetlen megoldás a tárgyalás az euróból való szervezett kilépésről" - mondta a pártelnök.


Le Pen pártja a második legerősebb Franciaországban

Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Front minden idők legjobb eredményét érte el a vasárnapi helyhatósági választáson, a voksok 25,97 százalékával a második lett a pártok szerinti bontásban. Nem sikerült ugyanakkor a legerősebb francia politikai erővé válnia, jóllehet a felmérésekben 30 százalékkal az élre várták. Az első helyen a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép Népi Mozgalom Uniója nyerte a szavazatok 29,4 százalékával. Le Pen meg akarja lovagolni a párt népszerűségét, hogy sikerrel indulhasson a két év múlva esedékes elnökválasztáson.