Márciustól levehetik a rendszámot az Uber autóiról

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Szigorúan bünteti egy kormányrendelet az engedély nélkül taxizást.


Március végén, április elején hatályba lép az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy az Uber taxisok kocsijáról egy esetleges ellenőrzés során levegyék a rendszámot, vagyis a kocsit kivonja a forgalomból - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Fónagy János kiemelte: a kormányrendelet szerint a személyi és tárgyi feltételek hiánya esetén 800 ezer forint a kiszabható bírság felső határa, ebből 600 ezer forint a gépkocsival kapcsolatos tárgyi feltétekkel, 200 ezer forint pedig a személyi feltételekkel függ össze. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Budapesten további szabályok is érvényesek, például a budapesti taxiállomás-engedély kiváltása.

Fónagy János megjegyezte: egy Budapesten dolgozó taxisnak 450-500 ezer forint többletköltséget jelent, hogy megfeleljen a szabályoknak.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a legutóbbi információk szerint már 30-40 uberes sofőr vizsgázott le annak érdekében, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi feltételeknek eleget tegyen.