Márciusban is több mint 2300 közmunkás dolgozott a Kliknél

Forrás: MTI/Kovács Attila

-

10 875 közmunkás dolgozott márciusban a Nemzeti Művelődési Intézetnél, a Magyar Közút Zrt.-nél és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik). Ez a három intézmény vezeti a közfoglalkoztatók toplistáját.


A Belügyminisztérium májusban tette közzé a márciusi közfoglalkoztatási adatokat. Eszerint a közfoglalkoztatásban 38,9 százalékkal többen vettek részt, mint februárban, ami összesen 227 ezer 400 embert jelent. 46,3 százalékuk általános iskolát, 27,7 százalékuk szakiskolát végzett. 7,6 százaléknak nincs meg a 8 általánosa, de 16,4 százalék érettségizett, és 2 százalék diplomás.


A közfoglalkoztatói toplista első helyén, mint január óta mindig, a Nemzeti Művelődési Intézet áll, a második helyet átvette a Magyar Közút, a harmadik helyen pedig 2336 fővel a januárban 4028 közmunkás foglalkoztatásával még második Klik szerepel.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke éppen hétfőn jelentette be, hogy tiltakoznak a Kliknél foglalkoztatott közmunkásáradat miatt, és hogy az ügy miatt még múlt pénteken elküldték a köznevelési törvény módosítását célzó javaslatukat a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, a parlament kulturális bizottsága tagjainak és Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. Ha ezt elfogadnák, megszűnne az a kiskapu, amely ma lehetőséget ad arra, hogy ezeket az embereket ilyen jogviszonyban alkalmazzák a Kliknél – mondta Galló Istvánné.Mégis, mit csinál ennyi közmunkás a Kliknél?

Mint megírtuk, vizsgálatot ígért Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, amikor ellenzéki és kormánypárti képviselők a parlament népjóléti bizottsága előtt azzal szembesítették: az állami iskolákat fenntartó Kliknél mind többször fordul elő, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, majd közmunkásként újra foglalkoztatják őket. Hogy hány esetről lehet szó, nem tudni.

Ha Ön tud olyan emberről, aki közalkalmazott volt, de elbocsátották, hogy közfoglalkoztatottként vegyék vissza, kérjük, írjon nekünk egy levelet a hirek@vs.hu-ra!