Márciusban is csökkentek az árak. De kevésbé, mint februárban

-

A fogyasztói árak a februári, 1 százalékos csökkenés után márciusban kisebb ütemben, de szintén mérséklődtek: átlagosan 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.


Az adatok pozitív meglepetést okoztak a piacon, a forint is újabb erősödésbe kezdett, és 15 havi csúcsra került az euróval szemben. A márciusi 0,6 százalékos árcsökkenés ugyanis alacsonyabb a vártnál, ami azt mutatja, hogy a gazdaság előbb kecmereghet ki a deflációs spirálból, mint ahogy azt az elemzők korábban várták. A defláció nem tesz jót egy gazdaságnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is 3 százalékos középtávú inflációt céloz, újabban plusz-mínusz 1 százalékpontos türelmi sávval.


Az élelmiszerek és az üzemanyagok ára márciusban már nem csökkent: egy hónap alatt 5,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, elsősorban az idényáras élelmiszerek drágulása miatt. Az üzemanyagok havi szintű áremelkedése önmagában 0,4 százalékponttal emelte a teljes inflációt.

Az úgynevezett maginfláció februárhoz képest szinten maradt, tavaly márciushoz képest pedig 1,0 százalékos volt. A nyugdíjas fogyasztóiár-index 0,5 százalékos havi emelkedést és évi 0,2 százalékos csökkenést jelez.

A KSH szakértője azt emelte ki az adatok ismertetésekor, hogy a hatósági energiaáraknál májusban kiesik a tavalyi gázárcsökkentés a bázisból; ez megemelheti az inflációt, áprilisban pedig emelkedik a dohányáruk jövedéki adója, amelynek hatása az azt követő hónapokban ugyancsak beléphet, felfelé ható tényező lehet.


Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára pozitívnak nevezte a friss inflációs adatokat. Mint mondta, a márciusi adat „tökéletesen illeszkedik” az elmúlt időszak trendjébe: az árszínvonal csökkenő ütemének mérséklődésébe. A negatív inflációban a továbbra is alacsony olajárak és a rezsicsökkentés hatása is tükröződik – jegyezte meg.

Elemzők szerint augusztusig is eltarthat a negatív infláció, a mérték azonban egyre csekélyebb lehet és egy-egy hónap kivételt is jelenthet. A defláció enyhülése felé hat a belföldi kereslet élénkülése, de ellensúlyt képez az olajárak esése, az európai deflációs környezet, az orosz élelmiszer-embargó és a jegybank újabb kamatcsökkentési ciklusa.