Március végéig jelentkezhetnek a nagyobb piacra pályázó cégek

-

Sok innovatív kis- és középvállalkozás növekedési lehetőségeit meghatározza az a piac, amelyen a működését megkezdi. A növekedési potenciál kiaknázása érdekében azonban érdemes nagyobb méretekben gondolkodni. Az Európai Unió Ready2GO programja ebben segít.


A Ready2GO program célja, hogy a cégprofilnak megfelelő, a vállalkozás igényeihez igazodó képzésekkel és tanácsadással segítse az európai kis- és középvállalkozásokat nemzetközivé válásukban. A programot az Európai Unió finanszírozza, és egy nemzetközi konzorcium (Promos, Enterprise Europe Network, Eurochambres, 8 kereskedelmi és iparkamara, Formaper és Innovhub) együttműködésével jött létre. A program keretében elérhető célpiacok között olyan országok szerepelnek, mint Kanada, Chile, India, Amerikai Egyesült Államok és Kamerun.

A Ready2GO projekt keretében most összesen 80 kkv-t választanak ki Európából, amelyek részt vehetnek a Ready2GO átfogó programjában: az egyedi képzésektől kezdve a nemzetközi üzleti terv kidolgozásán át egészen a nemzetközi kapcsolati háló kiépítéséig, szem előtt tartva a kiválasztott célpiac igényeit, sajátosságait. A részvételre 2017. március 31-ig lehet pályázni a Ready2GO honlapján.

A nemzetközivé válás fontos alapfeltétele a pályázat esetében is az angol nyelv tudatos használata mellett az is, hogy a pályázó kkv valamely uniós tagországban vagy a COSME-programhoz csatlakozott országban rendelkezzen székhellyel. Fontos feltétel az is, hogy a kkv tevékenységét olyan iparágakban űzze, mint például a biotechnológia, agrártechnológia, infokommunikáció, a kreatív ipar vagy a vegyipar, az energetika, illetve a szolgáltatóipar.


Képzés és tréning

A Ready2GO révén háromnapos egyéni képzési és tréningprogramra, kétnapos kollektív képzési programra a kiválasztott célpiac kapcsán vagy nemzetközi üzleti terv kidolgozására, illetve két hálózatépítő rendezvényen való részvételre lehet eljutni. A költségeket az Európai Bizottság részben megtéríti: a képzéseken és hálózatépítő rendezvényeken való részvétel ingyenes, továbbá az utazási költségek egy részét is megtérítik.

Az európai kkv-k versenyképességének növelését az Európai Bizottság kiemelt feladatának tartja. Ebben fontos állomás a nemzetközi piacokon való jelenlét növelése, a többoldalú kapcsolatok kialakítása, az exportlehetőségek feltérképezése és így az uniós vállalkozások megerősítése. A kkv-k továbbra is a legnagyobb foglalkoztatóknak számítanak nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unión belül is: az EU vállalkozásainak 99 százalékát teszik ki, és az elmúlt öt évben az új munkahelyek 85 százalékát is a kkv-k adták. Növekedési lehetőségeiket nagyban korlátozza, hogy csak helyi, még csak nem is regionális méretekben gondolkodnak saját jövőjükről. Csupán a kkv-k egynegyede exportál, de túlnyomó többségük semmilyen külföldi üzleti kapcsolattal nem rendelkezik az 500 milliós európai egységes piacon belül sem, amely Nagy-Britannia kilépésével hamarosan tovább zsugorodik majd.

Az Európai Unió becslései szerint a globális növekedés 90 százaléka az EU-n kívülről származik majd, a fejlődő és felzárkózó piacok a világ összes GDP-jének a 60 százalékát adják majd 2030-ra, ezért is érdemes globálisan gondolkodni a kkv-k szerepéről az európai versenyképességi terveken belül.