Március végéig látja el az elővárosi közlekedést a főváros

Fotó: BKK / Nyitrai David / BKK / Nyitrai David

-

A főváros nem tudja biztosítani a továbbiakban az agglomerációs tömegközlekedést, az államra vár, hogy átvegye.


A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén kimondta, hogy a főváros nem tudja a továbbiakban biztosítani az agglomerációs tömegközlekedést, a szolgáltatást legkésőbb március 31-éig tartja fenn. A képviselők 19 igennel, 11 nem szavazat ellenében fogadták el a javaslatot.

A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok által jegyzett előterjesztés elfogadásával a testület határozatban az áll: „a Fővárosi Önkormányzat az elővárosi (agglomerációs) személyszállítási szolgáltatások ellátását nem tudja az államtól átvett feladatként a továbbiakban biztosítani, mivel az állam a vonatkozó megállapodással ellentétben 2015-ben és 2016-ban nem biztosított forrást”.

A kormány korábban már nyilatkozott a szolgáltatás visszavételéről. A szolgáltatást a főváros fenntartja legkésőbb március 31-ig. Ha az átadás-átvétel gyakorlati lépései addig nem fejeződnek be, akkor az állam és a fővárosi önkormányzat között kötendő ideiglenes megállapodás keretében – csakis a költségek megtérítése mellett – a szolgáltatást a főváros ideiglenesen, a folyamat befejezéséig biztosítja.