Március óta ezrek kerültek utcára

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Az idén több mint háromszor annyi kilakoltatás történt, mint korábban egy év alatt.


Soha nem látott mértékben emelkedett az utcára került adósok száma a márciusban lejárt kilakoltatási moratórium óta – írja a Magyar Nemzet. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint több mint 2 ezren vesztették el otthonukat szeptember végéig. Az MBVK nyilvántartása szerint a lakáskiürítések száma az elmúlt évek statisztikáihoz viszonyítva is kirívóan magas. 2012-ben egész évben 700 lakóingatlant adtak birtokba árverést követően. Ez a szám 2013-ban 550-re csökkent, 2014-ben pedig kilakoltatási moratórium lépett életbe a devizahitelesekre vonatkozó törvények alapján.

Tavaly – a tilalom részleges feloldása után – már előre látható volt, hogy ezrek kerülhetnek utcára, ugyanis néhány hónap leforgása alatt körülbelül 600 ingatlant ürítettek ki. Tehát idén több mint háromszor annyi kilakoltatás történt, mint korábban egy év alatt. Ráadásul a szokásos téli moratóriumig még öt hét van hátra.

Március óta a legtöbb adóst – több mint ezret – bírósági határozat alapján tették ki a lakásából. Ennél valamivel kevesebbnek – körülbelül 900-nak – azután kellett távoznia otthonából, hogy a tartozása ügyében eljáró önálló bírósági végrehajtó elárverezte ingatlanát. Külön kategóriát képeznek továbbá az önkényes lakásfoglalók, akikkel szemben szintén – hozzávetőleg 150 alkalommal – intézkedtek az önálló bírósági végrehajtók.