Orbán: Mosolygunk, ha oktatni akarnak demokráciából – március 15., élő

Fotó: VS.hu / Kummer János

Orbán: Kossuth és Petőfi népe csak mosolyog, ha bárki szabadságból és demokráciából oktatja őket. Európa tele van kérdésekkel, mi tele vagyunk válaszokkal, mondta. Sokan dudával, sípokkal próbálták megzavarni a beszédet.


15:51

Rovó Attila

Közvetítésünket itt folytatjuk. Köszönjük.


14:27

készülődés a jobbiknál

Kummer János


14:26

Kummer János


14:21

Csak magunkra számíthatunk

Rovó Attila

Minden magyarnak meg kell értenie, hogy a 21. században csak akkor tud boldogulni a nemzet, ha a legjobb vagy a legkiválóbb lesz - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1848-as forradalom évfordulóján tartott hódmezővásárhelyi díszközgyűlésen vasárnap.


Tudni kell, hogy a magyarság, csak a magyarságnak fontos, és a nemzet csak magára számíthat - jelentette ki Lázár János. Ebben a helyzetben erőt adhat 1848 üzente, amikor a bátorság vette át az irányítást, és amikor a cselekvés volt jellemző. A '48-as honvédok az életüket áldozták a hazáért, azért, hogy az ország független lehessen, és a sorsáról maga dönthessen - tette hozzá.


"Ezért aztán, ha a 21. században boldogulni akarunk, mi magyarok, mindenféleképp bátraknak kell lennünk, nem lehetünk kishitűek és a cselekvés lehetőségét meg kell ragadnunk. Nem fogadhatjuk el a ránk kényszerített kompromisszumokat, vagy a ránk kényszerített kollaborációt" - hangoztatta a miniszter. A bátorság és a cselekvés mellett nagy szükség van a teljesítményre is. Nem elég bátornak és vakmerőnek lenni, ehhez kiválónak kell lenni becsületben és teljesítményben egyaránt - mondta Lázár János.


14:08

Érkeznek a rendőrök a Keletihez

Schultz Antal

Tudósítónk jelentése szerint egyelőre nincs jele annak, hogy tüntetés lesz a Keletinél. A rendőrök most kezdenek érkezni, tüntetők sincsenek még, csak egy kisebb MoMás csoport, köztük Bokros Lajossal. A Blaha Lujza téren a Keleti felől érkező autósokat nem engedik tovább az Astoria felé, hanem a Körútra terelik őket.


13:57

Rovó Attila

Az MSZP elnök-frakcióvezetője rendhagyó közmeghallgatásra hívta a miniszterelnököt Ajkára a magyarországi demokráciáról, a térség és a közösség helyzetéről ajkai sajtótájékoztatóján.


Tóbiás József kijelentette: komolyan veszik a helyi időközi országgyűlési választást, tisztában vannak annak jelentőségével, és úgy gondolják, a legfontosabb kérdést, hogy merre tart az ország és mi a magyarság sorsa, a választókkal együtt, közösen kell megvitatni. "Tegyék fel kérdéseiket a környék választópolgárai, válaszoljuk meg mind a ketten legjobb tudásunk szerint, és aztán döntsön a nép" - fogalmazott Tóbiás József.


13:51

Fidesz: Szélsőségesek sípoltak és dudáltak

Rovó Attila

A Fidesz közleményben tudatta: „Szomorú és gyalázatos, hogy szélsőjobb- és szélsőbaloldali tüntetők akarták megzavarni a Nemzeti Múzeum előtti ünnepséget. Olyan emberek tették ezt, akiknek a nemzeti ünnep méltósága semmit nem jelent. Köszönjük a békésen megemlékező több, mint tízezres tömegnek, időseknek, fiataloknak és családoknak, hogy nem ültek fel a durva provokációnak, és segítettek megtartani a nemzeti ünnep méltóságát. Tisztelet a bátraknak!”


13:44

Összefogás a CÖF-nél

Schultz Antal

A CÖF-CÖKA Bem téri rendezvényén Csizmadia László arról beszélt, hogy akkor is összefognak a lengyel és magyar civilek, amikor a szomszédban háború zajlik. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes is az összefogásról beszélt, mégpedig a „budapesti sikerek”, a 4-es metró, a Várkert Bazár és a Vigadó kapcsán. Azok csak a kormány és a főváros összefogásával sikerülhettek, mint ahogy 1848-ban is az együttműködés volt a siker titka. A megemlékezés végén megkoszorúzták a Bem szobrot.


13:43

Rovó Attila

A magyar nemzet 1848-ban felemelte a fejét, és egy emberként indult harcba egy valóban fontos, szent ügyért - jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Szatmárnémetiben vasárnap.


Az István téri Petőfi-szobornál tartott ünnepségen több mint hatszáz ember előtt a miniszter arról beszélt, 167 évvel ezelőtt a magyar emberek önállóságot, az életüket meghatározó dolgokban nagyobb mozgásteret akartak, és azt kívánták, hogy maguk dönthessenek a sorsukról.


"Ez adott akkor erőt a nemzetnek, és olyan erkölcsi alapot a szabadságharcnak, amelyet külső segítséggel és óriási katonai túlerővel is alig lehetett eltiporni" - fogalmazott beszédében Seszták Miklós.


13:41

Előállítottak egy embert az Orbán-beszéd után

Rovó Attila

Egy embert előállítottak a rendőrök garázdaság gyanúja miatt a fővárosban a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tartott rendezvényt követő elvonuláskor - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata vasárnap az MTI érdeklődésére.


A rendőrség részleteket nem közölt, de a rendezvényen dulakodás, verekedés is történt. Egy nő szemüvegét leverték, egy férfi az arcán sérült meg, később egy kamerát tartó újságíróra támadt rá egy idősebb férfi, a tettlegességet csak a rendőrök beavatkozása után hagyta abba. A rendőrök igazoltatták a támadót.


13:12

Nézegessen ünneplő politikusokat!

Ostyáni János


13:10

Hende: a bátorság és a megegyezés is erény

Rovó Attila

Hende Csaba szerint tisztelet jár 1848-49 magyar hőseinek, akik, ha kellett, elég bátrak voltak a hazáért harcolni, de, ha arra volt szükség, elég bátrak voltak ahhoz is, hogy a haza érdekében megegyezzenek az egykori ellenséggel. A honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője a városi ünnepségen úgy fogalmazott: tisztelet és dicsőség adassék mindazoknak, akik megértették az új idők szavát, de bele tudták építeni közös örökségünket a közös jövőbe, amelyből senkit sem akartak kizárni.


Hozzátette: napjainkban sem elég uralni a pillanatot, a pillanatot arra kell felhasználni, hogy azoknak, akiknek ez módjában áll - az ország vezetését rájuk bízták - maradandó jót tegyenek. Ahhoz is kell bátorság, hogy akiknek a történelem most "nem osztott lapot", ezt tudomásul vegyék, és lehetőleg ne rontsanak el valamit, amit egyébként megjavítani vagy végrehajtani nem tudnak - fogalmazott a kormánypárti politikus.


Hende Csaba szerint ha szükséges, ma is vállalni kell a konfliktusokat, de annak érdekében, hogy a dolgok előre menjenek. A jogokért, a szabadságért vívott harc ugyanis nem hőbörgés, nem összeférhetetlenség, nem öncélú "emberkedés", hanem mindannak a tudatos vállalása, ami a szabadságból következik, mindenekelőtt a magyar emberek - köztük a szombathelyiek - közös érdekeinek érvényesítése, és ha kell, megvédése - mondta a miniszter.


13:08

Botka elégedetlen

Rovó Attila

Botka László, Szeged szocialista polgármestere szerint ma nincs 1848-hoz hű, európai, értelmes, demokrata kormánya Magyarországnak. A politikus erről a városi megemlékezésen beszélt. Hozzátette: "a mai kormány megfojtja a haza és haladás '48-as eszméjéből a hazát és a haladást is".


Az MSZP országos választmányi elnöki posztját is betöltő ellenzéki politikus az ünneplőkkel félig megtelt Klauzál téren úgy fogalmazott, 1848-ban a szegediek szabadságot, demokráciát, és így liberális demokráciát akartak. Mert ha a szabadság szótól valaki meg akarja fosztani a demokráciát, a lényegét akarja elpusztítani. Mert aki illiberális demokráciáról beszél, az a nemzet szabadságát és a demokráciát akarja leépíteni - hangoztatta Botka László.


„1848 hősei igaz, boldog, szabad országot akartak, és álmukban sem gondolták volna, hogy ma, 167 évvel később könyékig túrnak a bőség kosarában illetéktelen, korrupt kezek. Hogy ma, 167 évvel később a jognak asztalánál az egyenlők mellett egyenlőbbek foglalnak helyet. Hogy ma az igazság gyakran elbujdosik szégyenében Magyarországról” - mondta Botka László.


Hozzátette, 2015-ben Magyarországon ismét kívánni kell nem csak a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését, de a jogegyenlőséget, az igazságos adórendszert, a hatalmi fékeket és ellensúlyokat is. Olyan kormányzást akarunk, mely nem osztja jókra és gonoszokra, hazafiakra és hazaárulókra a nemzetet, mely nem kirekeszt, hanem együttműködik, olyat, melynek öntudatos polgárokra és nem hiszékeny alattvalókra van szüksége - fejtette ki a politikus.


A polgármester beszédét - amelyet az "Éljen a magyar szabadság, éljen az új Magyar Köztársaság!" fordulattal zárt - többször szakította meg a közönség tapsa.


13:04

Százan a CÖF-megemlékezésen

Schultz Antal

A Bem téren összegyűlteknél magyar, lengyel és székely zászlók láthatók, egy nagy transzparensen az áll, hogy Üdvözöljük a győztes miniszterelnököt, Orbán Viktort, és hogy Sok sikert a testvéri magyaroknak. A résztvevők a beszédeket várják.


12:43

Összefoglaltuk

Rovó Attila

Itt olvashatnak bővebben is Orbán Viktor beszédéről.


12:42

Ostyáni János

lengyel szimpatizánsok, nemzeti ünnep


12:18

Mégis jöttek lengyelek

Joó Hajnalka

Az Orbán-beszéd után futottunk bele lengyel szimpatizánsokba, azt mondták, saját szervezésben jöttek körülbelül kéttucatnyian, mert nagy formátumú politikusnak tatják Orbán Viktort. És sajnálják, hogy idén elmaradt a szervezett lengyel csoportlátogatás.


11:44

Munkácsy Márton

nemzeti ünnep; 2015 március 15.; Gyurcsány Ferenc, Pilvax kávéház


11:42

Gyurcsány nem tökéletes

Munkácsy Márton

A Pilvax kávéháznál koszorúzott Gyurcsány Ferenc, aki aztán a Demokratikus Koalíció elnöksége nevében nyilatkozatot is tett. 1848-ról kevesebbet beszélt, gyorsan átfordított a jelenbe. Elismerte, hogy a jelenlegi hatalom tagjai között 25 éve többen is „nagyon tisztességes történelmi szerepet játszottak. De csak a múltjuk tisztességes, a jelenük tisztességtelen”, mondta.

Gyurcsány szerint a felháborodás már nem elég, „buknia kell a jelenlegi rendszernek”. Az egykori miniszterelnök megjegyezte, hogy hosszú lesz az a folyamat, ameddig az ország sokféle, sokszínű demokratái egymásra találnak, „ehhez türelem kell”. Önkritikusan azt is hozzátette, hogy a bekövetkező győzelem sem teszi őket (Gyurcsányékat) tökéletessé.


11:26

Ostyáni János

nemzeti ünnep; 2015 március 15.; Orbán Viktor, Nemzeti Múzeum


11:26

Az ellentüntetők egy másodpercet sem maradtak

Joó Hajnalka

Amint vége volt a kormányfő beszédének, a sípoló-doboló-skandálók sarkon fordultak és elindultak, azt mondták, a rendezvényt nem akarják zavarni. A rendőrök is elengedték őket. A kormányszimpatizánsok egy 500 fős kemény magja még együtt maradt egy darabig, aztán elénekelték a Székely himnuszt.


A kokárdaárusok panaszkodnak, hogy rossz délelőttöt zártak, de délután mennek az ellenzéki rendezvényekre, hátha majd ott.


11:21

Orbán: Nem kérünk kioktatást

Rovó Attila

Kossuth és Petőfi népe csak mosolyog, ha bárki oktatni akar minket szabadságból és demokráciából, mondja Orbán Viktor. Éljenzés, taps fogadja. Minden nemzet elidegeníthetetlen joga, hogy a saját útját járja. Szembeszálltunk a Szovjetunióval is. Mindenki a partvonalról drukkolt csak, senki nem futott be a pályára. Európa része vagyunk, a jövőjét a többi nemzettel együtt akarja alakítani. Európa tele van kérdésekkel, mi tele vagyunk válaszokkal. Nem az uborka görbülete, hanem az európai ember testtartása jelenti a jövőt, mondja a kormányfő. Egyre sűrűbb a taps.


A szuverenitásért folytatott küzdelemnek sosincs vége. Nagy korszak küszöbén állunk, a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez, éljen a szabadság, éljen a haza, zárja a beszédet Orbán. (A teljes beszédről külön cikk készül, ezzel hamarosan jelentkezünk)


11:19

Egyesültek az ellentüntetők

Joó Hajnalka

Körülbelül hatvanan skandálják, hogy Viktátor.


11:08

Síppal, dudával Orbán ellen

Joó Hajnalka

A Kossuth téren sátorozó Országgyűlésért mozgalom tagjai közül mintegy húszan sípolva, dobolva próbálják ellehetetleníteni, hogy a tömeg hallgassa az Orbán-beszédet. Őket körülbelül 40 rendőr veszi körbe az Astoria felőli oldalon. A rendőrök azt mondták tudósítónknak, aki bemegy közéjük, az nem mehet ki, ez az utasítás. Találkoztunk egy szintén ellentüntető, sípoló, 6-8 fős, fiatalokból álló csoporttal is. Azt mondják, ők szervezetlenül, maguktól jöttek, de ha már itt vannak, csatlakoznak a dudálókhoz.


A beszédet hallgatók visszakiabálnak, „hogy nyelnétek le a sípotokat”. A Valton Security kamerával pásztázza a tömeget, azt mondják, csak azért, hogy a saját intézkedésük jogszerűségét bizonyíthassák, ha balhé van.


11:07

Kummer János

nemzeti ünnep; 2015 március 15.; Nemzeti Múzeum, lengyel résztvevők


11:04

A 4K fütyül

Joó Hajnalka

A fütyülők egy körülbelül 40 fős csoportját a 4K szervezte. Amikor a tömeg felé közeledtek, és a rendőrök meglátták náluk a kormányellenes transzparenseket, elszeparálták őket a tömegtől, úgyhogy csak a tér széléről tudnak fütyülni.


11:01

Orbánt fütty is fogadta, sok a rendőr

Joó Hajnalka

Orbán Viktor elkezdte beszédét. A tévében Viktor-Viktor skandálást hallottunk, helyszínu tudósítónk szerint fütty is keveredett a fogadtatásba. Feltűnő, hogy nem csak a tömeg szélén vannak rendőrök, hanem a tömegben is néhány fős „mozgóőrsök” vannak.


11:00

Kummer János

nemzeti ünnep; 2015 március 15.; Nemzeti Múzeum, Tarlós István


10:55

Ballib pestis

Joó Hajnalka

Isten óvd meg Magyarországot és Lengyelországot, védd meg Európát a balliberális pestistől - egy körülbelül 3 méter széles molinót tart egy férfi, amin ez a felirat áll. Azt mondja, magánemberként akciózik, „mert lengyel barátaink idén nem jöttek”.


Közben Tarlós István belekezdett a beszédébe, de még az M1 sem adja.


10:53

Kummer János

nemzeti ünnep; 2015 március 15.; Orbán Takarodj!; kormányellenes tüntetők, Múzeum körút


10:52

Kummer János

nemzeti ünnep; 2015 március 15.; Orbán Takarodj!; kormányellenes tüntetők, Múzeum körút


10:51

Hirig az Orbán-beszéd előtt

Joó Hajnalka

Tudósítónk jelentése szerint egyelőre a korábbi évekhez képest meglepően kevesen vannak a Múzeum körúton. A hangulat nyugodt, a kokárdákat 3-500 forintért árulják, de senki nem veszi, mert mindenkin van. Ezres a kürtőskalács, 500 a perec. A Kálvin téri döneres teraszán nyugdíjasok ücsörögnek, és otthonról hozott szendvicseket esznek.


Egy férfi provokatív, Orbánt szidalmazó táblával érkezett, volt egy kis kakaskodás, aztán elvezették.


10:50

Ostyáni János


10:33

Hadházy egy gyengeelméjűvel állítja párhuzamba Orbánt

Munkácsy Márton

Az LMP megtartotta saját megemlékezését, mintegy 50-60 LMP-s szimpatinzáns gyűlt össze a Pilvaxban. Felszólalt Hajdú Mária emlékezetpolitikai szakszóvivő, Hadházy Ákos antikorrupciós szóvivő, Schiffer András társelnök.


Hadházy Ákos V. Ferdinánd trónfosztásáról beszélt, azt mondta, egy gyengeelméjű király volt, de „ma sem sokkal vidámabb a helyzet”, szerinte a józan ítélőképesség elvesztésére utal, amikor Orbán Viktor azt mondja, zéró tolerancia van ma Magyarországon a korrupció ellen. Hozzátette: Metternich volt 1848 Habony Árpádja.


10:30

A törököknek is üzen Orbán

Rovó Attila

A török közmédia magyar napot tart, úgyhogy az M1-en török és magyar zászló előtt mondott épp rövid köszönetet Orbán Viktor. Egy nemzeti függetlenségi törekvésről szóló ünnepen ez elég jó kombó.


10:12

Mit kíván Bokros Lajos?

Rovó Attila

A MoMa is közzétette kötelező március 15-ei sajtóközleményét. Íme:
 • 1. Vasárnapi nyitvatartást! A versenyt torzító és a szabad vállalkozást korlátozó állami kegyosztás, a monopóliumok és a kiváltságok felszámolását.
 • 2. Szabad és védett magántulajdont! A magántulajdon érinthetetlenségének biztosítását, az oligarchikus összefonódások és az állami rablás megszüntetését.
 • 3. Talpnyalók helyett szakembereket! Demokratikus alkotmányt, jogállamot, az állam önkényes beavatkozását kizáró, nyilvánosan ellenőrizhető intézményeket.
 • 4. Törvény előtti egyenlőséget! Az igazságszolgáltatás pártatlanságát és függetlenségét, az Országos Bírói Hivatal bezárását, az állami beavatkozás tilalmát.
 • 5. Korrupciómentes közéletet! Az állami pályázatok teljes nyilvánosságát, a politikusok vagyoni és jövedelmi helyzetének rendszeres átvilágítását, a korrupt politikusok felelősségre vonását.
 • 6. A forint értékének védelmét! Szakszerűen és törvényesen működő jegybankot felkészült és becsületes szakemberek vezetésével.
 • 7. Teljes tanszabadságot! Az oktatási intézmények tartalmi irányításának megszüntetését.
 • 8. Igazságos adózást! Egyszerű, stabil, kiszámítható és szolidáris adórendszert, a szektorális büntetőadók teljes eltörlését.
 • 9. Valódi vallásszabadságot! Minden egyház és felekezet egyenjogúságának elismerését, államtól való elválasztását, hitéleti tevékenységük szabadságát.
 • 10. A hír szent, a vélemény szabad! A közszolgálati médiumok független kuratóriumok alá helyezését, a sajtó megfélemlítésének és megvesztegetésének tilalmát.
 • 11. A gyermekéhezés felszámolását! A rászorultak, az elesettek méltóságot megőrző támogatását, a hátrányos helyzetű fiatalok kiemelt képzését.
 • 12. Nyugati elkötelezettséget! Az erősödő orosz függés felszámolását, nemzeti elkötelezettséget az Európai Unió értékrendje mellett.


09:54

Fidesz-betűk az M1-en

Rovó Attila

Ránéztünk a ma hajnaltól hírcsatornaként működő M1-re. Úgy tűnik, sikerült a Fidesz színét választani a feliratozáshoz. Bónusz: a képernyő bal alsó sarkában egy narancssárga kör, "élő" felirattal. (Frissítés: posztunk élesítése óta lila betűket látunk. Amint rájövünk a koncepcióra, jelentkezünk.)


09:47

Orbán máris köszöntött

Rovó Attila

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepén levélben köszöntötte a határainkon túl élő magyarokat Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t. A levélben - melyet számos Kárpát-medencei ünnepségen felolvasnak vasárnap - Orbán Viktor azt írja: hosszú évszázadok elnyomása után '48. március 15-e mutatta meg, milyen életerős és bátor nemzet a miénk.


A népek tavaszán csak egyetlen ország volt, ahol nem hunyt ki pillanatok alatt a szabadság őrtüze. Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar szabadság üzenete Pestről, a Nemzeti Múzeum lépcsőiről indult el, de az egész hazában visszhangra talált. Ma is úgy gondoljuk, hogy a magyarok szabadságát csak a magyarok vívhatják ki: összefogással, munkával és egyetértéssel - fogalmazott levelében a miniszterelnök.


09:46

VS.hu

Áder János; Kövér László


09:46

VS.hu

Áder János; Kövér László


09:20

Szlovák rendszámú buszok a fővárosban

Rovó Attila

Az Astoria környékén a Rákóczi út buszsávja tele van szlovák rendszámú parkoló buszokkal. Az Index szerint több száz diák érkezett Felvidékről, köztük Érsekújvárról, a Rákóczi Szövetség szervezésében.


09:14

Már lobog a lobogó

Rovó Attila

Katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából vasárnap reggel Budapesten, az Országház előtt. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel a Kossuth Lajos téren. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység.


Az ünnepi ceremónián jelen volt Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a kormány több tagja, Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, részt vettek állami szervezetek és a diplomáciai testület képviselői, valamint több száz diák és kísérőik is. A zászlófelvonást sok százan kísérték figyelemmel a teret övező járdákról.


A lobogó felvonása után a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi zenekara vezetésével ünnepi díszmenet indult a Nemzeti Múzeumhoz.


Az LMP szombat este közölte, hogy Schiffer András társelnök és Ikotity István képviselő is részt vesz Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásán


05:05

Akik ott lesznek és akik nem

VS.hu

Mint arról beszámoltunk, idén nem jönnek szervezetten a lengyel szimpatizánsok, mert nem akarnak oroszbarátnak tűnni. A KLIK által megkeresett 307 iskola közül 44 jelezte, hogy a diákjai részt vennének az állami ünnepségen. A KLIK invitálását nyilvánosan visszautasító Váci Madách Imre Gimnázium ügyéből azóta lassan országos politikai botrány kerekedik. Az Orbán-beszédre egyébként, mint azt megírtuk, automata telefonhívásokkal is igyekeznek minél több szimpatizánst meghívni.


05:03

A BKV-val is óvatosan!

VS.hu

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a vasárnapi, fővárosi rendezvények miatt jelentősen változik a közösségi közlekedés menetrendje is. A forgalmi rendi változások a 2-es, a 47-es és a 49-es villamosok, valamint az 5-ös, a 7-es, a 8-as, a 107-es, a 110-es, a 112-es és a 178-as, a 9-es, a 15-ös és a 115-ös buszok közlekedését érinti. A részletekről a BKK oldalán tájékozódhat.


05:02

Autóval óvatosan!

VS.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint vasárnap éjfélig a budai Vár teljes területe le lesz zárva az autók elől. Emellett vasárnap délelőtt időszakosan lezárják a

 • Kossuth tér - Alkotmány utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Károly körút - Astoria - Múzeum körút - Bródy Sándor utca útvonalat, és a
 • Lánchíd utca - Szarvas tér - Krisztina körút - Erzsébet híd - Kossuth Lajos utca - Astoria - Múzeum körút útvonalat, majd a
 • Múzeum körút - Astoria - Kossuth Lajos utca - Erzsébet híd - Szarvas tér - Attila út - Dózsa György tér - Palota út - Dísz tér útvonalat, és a
 • Lánchíd utca - Clark Ádám tér - Sikló utca - Déli Rondella útvonalat.

Több órára lezárják majd az Erzsébet hidat, a Múzeum körutat a Kálvin tér és az Astoria között, a Pollack Mihály teret, valamint a Szentkirályi utca, a Puskin utca, a Múzeum utca, a Bródy Sándor utca, a Rákóczi út, a Kossuth Lajos utca, a Szabad Sajtó utca, a Thököly út egy-egy szakaszát. Az összes korlátozást, például a megállási tilalmakat, megtalálja a rendőrség honlapján.


05:01

Ellenzéki programok

VS.hu

 • Az LMP délelőtt 10-kor a Pilvax kávéházban tart megemlékezést.
 • Ide érkezik 11-kor Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is, aki az épület falán lévő emléktáblát koszorúzza meg.
 • Az Együtt délután 2-kor a a Batthyány téren tart megemlékezést.
 • A Jobbik délután háromkor, a Március 15. téren a Petőfi szobornál tart nagygyűlést, de azon nem szólal fel a part elnöke, Vona Gábor, aki szülővárosában, Gyöngyösön lesz.
 • Tóbiás József az MSZP elnöke sem lesz Budapesten, hanem az ajkai városi ünnepségen vesz részt – nem véletlenül, hiszen április 12-én időközi választást tartanak a körzetben
 • Délután háromtól indul a Keleti pályaudvartól az Astoriáig az Új köztársaságot! elnevezésű tüntetés, amelyet a korábbi, internetadó, illetve a magánnyugdíjpénztárak államosítása ellen tartott demonstrációk szervezői jegyeznek, és amelyhez egy sor ellenzéki párt, szervezet is csatlakozott.


05:00

Központi programok

VS.hu

Az állami ünnepségsorozat 9 órakor, a Kossuth téren kezdődik a nemzeti lobogó felvonásával, majd a lovas díszegység és a katonazenekar vezetésével menet indul a Nemzeti Múzeumhoz. A múzeumkertben fél 11-kor kezdődik az ünnepi műsor, beszédet mond Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök. Délelőtt 10-től családi programok lesznek a Várban, meg lehet látogatni az Országházat, a Múzeumkertben pedig megtekinthető lesz a Tisztelet a bátraknak! című portrékiállítás. Az Országház Kupolatermében délután háromkor adják át a legrangosabb kitüntetéseket, a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, illetve a Magyar Érdemrendeket.


05:00

Nem ma kezdődött

VS.hu

Pénteken Balog Zoltán miniszter kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban, beszédében a szabadságharchoz hasonlította az elmúlt évek kormányzati munkáját. A kitüntetettek listája itt elérhető. Semjén Zsolt Londonban Nagy-Britanniában élő magyarok honosítási ünnepségén vett részt, és a történelem igazságszolgáltatásának nevezte a külhoni magyarok honosítását. Szintén szombaton Rogán Antal is beszédet mondott a belvárosi ünnepségen. Az MSZP pártalapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány a Szabad Sajtó-díjakat adta át, ezt Grecsó Krisztián költő, író, Pápai Gábor karikaturista, a Népszava munkatársa és a Kanadai Magyar Hírlap nevű online újság kapta. Tóbiás József pártelnök azt mondta, a rendszerváltás óta nem volt olyan aktuális a sajtószabadságról beszélni, mint most, amikor a sajtószabadság eltiprása „alig leplezett kormányzati szándék”.