Március 15.: megtartott és elhalasztott gyűlések

-

A politika sosem tartotta magát távol március 15-től, de ma még inkább a három hét múlva esedékes parlamenti választás határozza meg az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepének arculatát. A Budapestet elérő szélvihar azonban az ellenzék számára borította az ünnepi menetrendet, a kormányváltók lemondták a Szabad sajtó útra tervezett rendezvényüket. Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt még derűs időben tarthatta meg beszédét a Múzeumkertben, amelyben többször is párhuzamot vont a 48-as események és a mai magyarországi helyzet között. A kormányfőt egyébként Mesterházy Attila, a baloldal miniszterelnök-jelöltje mellett Vona Gábor Jobbik-elnök is televíziós vitára hívta ki.


17:29

VS.hu

Alapvetően a már tavaly is szeszélyesnek mutatkozó márciusi időjárás határozta meg az idei nemzeti ünnep politikai arculatát. A délelőtti, kora délutáni derült, többnyire napsütéses időben gond nélkül lezajlottak az állami ünnepségek, több száz lengyel és több ezer magyar résztvevő előtt nyugodtan elmondhatta beszédét Orbán Viktor a Múzeumkertben, országszerte pedig felszólalhattak saját városukban a Fidesz legismertebb politikusai. A fővárost délután 3 órára elérő vihar miatt azonban a közösen ünneplő kormányváltók lemondták a Szabad sajtó útra tervezett rendezvényüket, majd Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila rögtönzött beszédeket tarott a Március 15. téren összegyűlt néhány száz fő előtt, akik eredetileg a Magyar Liberális Párt rendezvényére gyűltek össze. A zord időjárás ellenére a Jobbik végig megtartotta Deák Ferenc téri nagygyűlését, a Bem téren azonban le kellett fújni Tarlós István főpolgármester beszédét. A nap legfontosabb eseményeiről, beszédeiről ebben a cikkben olvashatnak percről percre, helyszíni riportjainkat pedig a fenti linkeken olvashatják.


17:13

VS.hu

Az egyre pocsékabb idő miatt elmaradt Tarlós István főpolgármester ünnepi beszéde a budai Bem-szobornál. A rendezvényen körülbelül 100 ember jelent meg, többségükben a délelőtti állami ünnepségeken is megfordult lengyelek, egy részük azonban a közeli vendéglátóhelyekre húzodott a zord idő elől. Tudósítónk szerint Tarlós István mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője is a közeli Bambi presszóban várta egy ideig az idő jobbra fordulását. Mivel ez nem történt meg, ezután tíz perc alatt megkoszorúzták a Bem-szobrot, majd a résztvevők közösen elénekelték a magyar, a lengyel és a székely himnuszt. Ezután véget is ért a rendezvény, de tudósítónk szerint néhány lengyel még percekig ordibálta az esőben állva, hogy „Éljen Magyarország”.


17:03

VS.hu

A Klubrádiónak nyilatkoztak a kormányváltók azon vezetői – Gyurcsány Ferenc, Szabó Tímea, Fodor Gábor, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila –, akik az elhalasztott, Szabad sajtó útra tervezett ellenzéki rendezvényen tartottak volna beszédet. A halasztásról Szabó Tímea azt mondta, hogy nem volt könnyű döntés, de felelősséggel tartoznak a választóknak, hiszen még eleven él a 2006. augusztus 20-i vihar emléke, amikor öt ember halt meg az ítéletidőben. Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke abszurdnak nevezte, hogy a nyilvánosságra került paksi hitelszerződés részletei szerint minden év március 15-én kell majd törlesztenünk az orosz hitel részleteit. Bajnai Gordon a kormányváltók három legfontosabb céljáról beszélt: munkahelyteremtésről, az oktatási rendszer helyreállításáról és a kétkulcsos adórendszer bevezetéséről. Mesterházy Attila, a baloldali szövetség miniszterelnök-jelöltje közölte, április 5., a parlamenti választást megelőző nap kiváló alkalom lenne az Orbán Viktorral tartandó tévévitára.


16:52

VS.hu

A zuhogó eső és az egyre erősödő szél ellenére a Jobbik végig megtartotta Deák Ferenc téri nagygyűlését, amely Vona Gábor pártelnök beszéde után Lord-koncerttel zárult volna, de szemtanúk szerint a tömeg nem várta meg a zenészek fellépését. Vona egyébként  Mesterházy Attilához hasonlóan  tévévitára hívta ki Orbán Viktort.


15:55

Dacolva az elemekkel, megtartja a rendezvényét a Civil Összefogás Fórum (CÖF). A Fidesz pártalapítványa által is támgatott szervezet 17 órától a Bem téren tart megemlékezést. A CÖF közel egyórás sajtótájékoztatón méltatta Magyarország és Lengyelország kapcsolatát. Csizmadia László szóvivő megköszönte azt a „szeretetet és vonzódást”, amit a múzeumkerti ünnepségen tapasztaltak. Megköszönte annak az ezer lengyel vendégnek a jelentlétét, akik tavaly a hóviharban és idén is eljöttek megünnepelni március 15-ét. Megígérte, hogy viszonozni fogják a látogatásokat. Csizmadia magyar–magyar kiegyezést sürgetett, ám ennek némileg ellentmondott Stefka István megszólalása. A Magyar Hírlap főszerkesztője méltatta a lengyel küldöttség egyik transzparensét, amely harcot hirdetett a balliberális erők ellen, és nem nélkülözte a homofób utalásokat sem.


15:25

VS.hu

Tévévitára hívta ki Orbán Viktort Mesterházy Attila MSZP-elnök a Március 15. téren megtartott beszédében. A politikus szerint, ha a miniszterelnök nem gyáva, akkor elfogadja a kihívást.


15:19

VS.hu

-Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor beszélget a Március 15. téren Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor beszélget a Március 15. téren

15:15

VS.hu

Március 30-án tartják meg a kormányváltók ma elhalasztott nagygyűlését – jelentette be egy megafonon keresztül Mesterházy Attila MSZP-elnök a Szabad sajtó úton. A Fidesz előző nap, március 29-én, szombaton tartja választási gyűlését, amelyet egy újabb Békemenettel kötnek majd össze.


15:11

VS.hu

A be nem jegyzett, így a parlamenti választásokon sem indulhatott Kétfarkú Kutya Párt a barátságtalan idő ellenére megtartotta, sőt, folyamatosan tartja ünnepi nagygyűlését, amelyet élőben közvetítenek.


15:05

VS.hu

-Elmaradt a kormányváltók rendezvénye a Szabad sajtó úton

15:03

VS.hu

Egyelőre mégsem mentek ki a kormányváltók vezetői a Szabad sajtó útra, helyette még mindig a Március 15. téren – ahol az LMP rendezvénye zajlott – várják Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét. A téren tartózkodik jelenleg Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Bajnai Gordon és Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnökei és Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke.


14:59

VS.hu

„A rendezvény a vihar miatt elmarad. A kormányváltás nem” - ezt a rövid bejegyzést írták az MSZP Facebook-oldalára. Egy későbbi szocialista közlemény viszont már merészebben fogalmazott: „A mai orkán az április 6-i vihar előszele.”


14:57

VS.hu

A közeledő vihar miatt Rogán Antal, Belváros-Lipótváros fideszes polgármestere nem a szabad ég alatt tartja meg ünnepi beszédét. Az önkormányzat hivatalos ünnepségét 17 órakor tartják az Aranytíz Kultúrházban.


14:52

VS.hu

Tojást dobtak ismeretlenek a Március 15. téren a Magyar Liberális Párt rendezvényén ünneplő mintegy 100 ember közé. A félórás eseményen beszédet mondott Fodor Gábor pártelnök, de Gyurcsány Ferencen kívül Mesterházy Attila és Bajnai Gordon végül nem érkezett meg a rendezvény végére. Úgy tudjuk, Bajnai Gordon – nem sajtónyilvánosan – meg fogja koszorúzni a téren található Petőfi-szobrot.


14:17

VS.hu

A Szabad sajtó úti ellenzéki rendezvény lemondása miatt Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon meglátogatja a Magyar Liberális Párt Március 15. téren 14 órakor kezdődött rendezvényét, ahol Fodor Gábor, a liberálisok elnöke mellett állítólag ők is beszédet mondanak. Ezután a négy ellenzéki politikus mégis átmegy a Szabad sajtó útra, hogy ezzel mondjanak köszönetet azoknak, akik eljöttek a tervezett demonstráció helyszínére.


14:10

VS.hu

Szép és érdekes gesztus a nemzeti ünnepre: Petőfi Sándor Reszket a bokor, mert... című versét felolvassa a Google Translate a szereplők anyanyelvi hangbeállításaival. A „közép-európai Petőfik” (a feltűnés sorrendjében): Petőfi Sándor (HU), Janko Král' (SK), Nikolaus Lenau (A), Mihai Eminescu (RO), Stanko Vraz (SRB), Branko Radičević (HR), Karel Hynek Mácha (CZ).  

13:51

VS.hu

Az időjárás egyelőre nem indokolja a nemzeti ünnepi programok elhalasztását, de ha a széllökések meghaladnák a 90 kilométeres óránkénti erősséget, az operatív törzs az emberek testi épségének megóvása érdekében hozhat ilyen döntést – jelentette be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.


13:47

VS.hu

„Ami a lényeget illeti, semmi nem változott: 1848-ban ugyanúgy a nemzeti érdekek hívei álltak szemben az idegen érdekek kiszolgálóval, mint ma” – mondta Kósa Lajos a debreceni Kossuth-szobornál tartott ünnepi rendezvényen. A város polgármestere, a Fidesz alelnöke ezzel a ma ünnepi beszédet tartó többi kormánypárti politikushoz hasonlóan párhuzamot vont a forradalmi események és a mai magyar helyzet között. Kósa szerint „ez itt a mi hazánk, és ebben az országban a magyarok a legfontosabbak. Akik ezt nem értik, azoknak az üzlet az elsődleges, a haszon, az osztrák bankbetét, az afrikai útlevél”. A politikus úgy vélte, „a mammon bálványimádói” csak azért beszélnek szabadságról és függetlenségről, hogy még több pénzhez jussanak. Emlékeztetett arra, egyesek milyen felháborodottan tiltakoztak, amikor Magyarország visszaszerezte Mol-tulajdonrészét Oroszországtól, mondván, „megisszuk a levét, ha a kormány ujjat húz az oroszokkal”. Most ugyanazok azért tiltakoznak, mert az oroszok bővíthetik az általuk épített paksi atomerőművet. (Mammon a pénz és gazdagság ókori föníciai istensége)


13:35

VS.hu

A Liberálisok is megtartják ünnepségüket 14 órakor a Március 15. téren, a Petőfi-szobornál. Az eredeti tervek szerint Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke az itt tartott beszéde után vonult volna át híveivel a Szabad sajtó útra, ahol szintén beszélt volna.


13:22

VS.hu

Megtartja a március 15-i ünnepi rendezvényeit a Jobbik – köztük a Deák Ferenc térre, délután 3 órára tervezett nagygyűlést –, de folyamatosan nyomon követi az aktuális időjárási helyzetet – tájékoztatott Pál Gábor. A párt sajtófőnöke szerint a Jobbik fővárosi szervezetének rendezvénye már meg is kezdődött a Kodály köröndnél. Egyelőre nem számolnak változással, de szükség esetén alkalmazkodnak a körülményekhez, és arról tájékoztatják a közvéleményt is.


13:08

Hirling Bálint

- -

13:06

VS.hu

Itt olvashatják az Orbán-beszéd alatt zajló eseményekről készült helyszíni riportunkat.


12:50

VS.hu

A várható, viharos erejű szél miatt a ma 15 órára meghirdetett tüntetés a Szabad sajtó útján elmarad – olvasható az MSZP Facebook-oldalán. Az Együtt-PM pedig bejelentette, az ellenzéki erők megállapodtak arról is, hogy a választás napjáig hátralévő hetek valamelyikén, ugyancsak hétvégi időpontban megtartják, pótolják a ma lemondott rendezvényt. Ennek időpontjáról, helyszínéről és egyéb részleteiről a kormányváltó szövetség tagjai hétfőig döntenek, a döntésről pedig azonnal tájékoztatják a nyilvánosságot. Az esemény lemondásával kapcsolatos döntést a szervezők a rendőrséggel folytatott konzultáció után hozták meg. A tüntetésen részt venni szándékozó polgárok biztonsága a legfőbb prioritás – tette hozzá az Együtt-PM.


12:38

VS.hu

„Nem vagyunk erőtlenek, nem hagyjuk magunkat, jó lesz, ha Brüsszel tanul Bécstől, és megtanulja, hogy a szabadságszerető magyaroknak senki nem diktálhat” – vont párhuzamot a mai helyzet és a 48-as forradalom között ünnepi beszédében Lázár János Hódmezővásárhelyen. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kijelentette, „a következő hónapok és évek tétje, hogy Magyarország képes lesz-e az elmúlt években visszaszerzett nemzeti szuverenitását, önállóságát megőrizni, megvédeni”.


12:27

VS.hu

A modern politikai nemzet születésnapjának nevezte 1848. március 15-ét Áder János köztársasági elnök a Veszprém megyei Békáson elmondott ünnepi beszédében. Az államfő szerint a 21. század szabad Magyarországának története valójában a 19. század polgárosodásában gyökerezik. „Az elmúlt 166 évben a magyarok mindig képesek voltak erőt meríteni március 15. üzenetéből – jegyezte meg, hozzátéve: az a nap megmutatta, hogy „politikai nemzetünk lelkében egyszerre van meg Kossuth elszántsága, Széchenyi felelősségérzete, Deák bölcsessége és Petőfi szabadságszeretete”.


12:23

VS.hu

Talán soha nem volt ily nagy szüksége sokat csalódott nemzetünknek a példamutató Szegedre, mint ahogyan most van – jelentette ki Botka László a szegedi Klauzál téren tartott ünnepi rendezvényen. A város MSZP-s polgármestere szerint a 48-as forradalom küzdelme „ma szelídebb formában érkezik, mint 166 éve, nem kell sem kardot, sem lőfegyvert ragadnunk, de még nyergelnünk és kürtöket fújnunk sem, mint ahogyan azt nemrégiben ajánlották. Elég hozzá a Radnóti Miklós-i emberséghez méltó értelem” – hangsúlyozta a szocialista párt országos választmányi elnöki posztját is betöltő politikus.


12:20

VS.hu

Ütlegelték, leköpték a Szolidaritás aktivistáit a Fidesz hívei a Múzeumkert közelében – olvasható a Facebookon. Az aktivisták a paksi paktum ellen tüntettek Orbán beszéde alatt, állításuk szerint némán és fegyelmezetten, ekkor érték őket az inzultusok.


12:05

VS.hu

Tudósítóink szerint a belvárosban kisebb porvihar vakítja el a Múzeumkertből elvonuló tömeget, ami már a kora délután érkező szélvihar előjátéka lehet.


12:02

VS.hu

A „Szavazz a Jobbik ellen” nevű Facebook-csoport tagjai transzparensekkel demonstráltak a Kossuth Lajos utcában. A pirosba, narancssárgába és zöldbe öltözött fiatalok a járdán állva a Nemzeti Múzeumnál tartott központi ünnepségre tartó tömeget „szólították meg” a Jobbik elutasítására buzdító tábláikkal; állítólag a vonulók közül többen beszóltak nekik.


11:55

VS.hu

Budapesttel ellentétben Miskolcon közösen ünnepeltek és helyezték el koszorúikat a kormánypártok és az ellenzék helyi politikusai a Petőfi-szobornál. Az eseményen megjelent Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, aki kijelentette, „amikor szükséges, akkor nem ismerünk kétséget, meghátrálást, és összefogunk, hogy együtt állhassunk ki igazunkért és Magyarország jövőjéért”.


11:50

VS.hu

Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Budapest mellett Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Pest megyében – áll a legfrissebb OMSZ-előrejelzésben. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. A főváros legnagyobb részén már beborult az ég, a hőmérséklet még kellemes, egyelőre szélcsend van.


11:46

VS.hu

Tavalyhoz hasonlóan ismét lóháton vonult be az erdélyi Kézdivásárhelyre – huszár hagyományőrzők kíséretében – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke. A magyar kormány tagja mellett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is lóháton vonult körbe a téren, ahol a magyar nemzeti ünnepen hatalmas tömeg, sok ezer ember követi figyelemmel a magyarországi és székelyföldi hagyományőrző lovascsapatok, valamint a környékbeli falvak szekeres felvonulását. A Gábor Áron szobránál tartott beszédében Semjén a székelyek autonómiaigényéről kijelentette, hogy „amikor mi önrendelkezésről beszélünk, az nem irányul senki ellen. Amit mi kérünk, az nem valamilyen székely specialitás, valamilyen soha nem látott, soha nem hallott, túlzó követelés, hanem az, ami másoknak is természetes napi valóság az EU-ban”. A miniszterelnök-helyettes beszéde végén történelmi tavasznak nevezte az ideit, április hatodikát pedig az egyetemes magyarság ünnepének, mivel idén az állampolgárság kiterjesztése lehetővé tette, hogy minden magyar kifejezze politikai akaratát.


11:35

1848–49 üzenete, hogy hűbéri ország nem lehet független, és függő ország lakói nem lehetnek szabadok – mondta Schiffer András, az LMP társelnöke a párt ünnepi megemlékezésén, a Pilvax kávéházban. Az ellenzéki párt frakcióvezetője szerint 1848–49 tanulságait a mai időkre úgy lehet lefordítani, hogy nincs nemzeti függetlenség ott, ahol egy állam adósságcsapdában vergődik, ahol az ország energiaellátása ezer szálon függ külső hatalmaktól, és ahol szabadon „ki lehet pumpálni” az itt megtermelt jövedelmeket. 2014-ben azt kell eldönteni, hogy a közeljövőben szakítunk-e az újfeudális viszonyokkal, fel tudjuk-e szabadítani az emberek alkotóképességét – hangoztatta a politikus.


11:33

Harrach Péter szerint tudomásul kell vennünk, hogy ma Magyarországnak nincs helye, nincs lehetősége az unión kívül, de a nemzeti érdekek képviselete alapvető kötelességünk. A KDNP frakcióvezetője Nagymaroson beszélt. Azt mondta, ennek a képviseletnek keménynek és határozottnak kell lennie.


11:23

VS.hu

Ami ma még lehetőség, holnap már csak ábránd – vélte Orbán, aki szerint az elmúlt négy évben azért teljesítettünk jobban, mert mi vagyunk a legegységesebb ország Európában. A történelem nem bocsátja meg a gyengeséget és a gyávaságot, az ilyen nemzeteknek nem osztottak lapot, nincs jövőjük. Tartsuk észben, rajtunk magyarokon kívül senki nem akarja, hogy erős és sikeres országunk legyen. Ehhez egység kell. Az egység neve ma: április 6.


11:21

VS.hu

Orbán szerint egy nagyszerű jövő kapujában állunk. Úgy vélte, az elmúlt években bebizonyítottuk a világnak, hogy az erősek és a bátrak nemzete vagyunk. Kiálltunk magunkért, és megvívtuk harcainkat olyan ellenfelekkel, akik nagyobbnak és erősebbnek tűntek: a pénzvilággal, birodalmi fővárosokkal, természeti csapásokkal. Megvédtük a magyar családokat az uzsorásoktól, a kartellektől, a nemzetek fölé magasodó birodalmi bürökratáktól.


11:17

VS.hu

A Nemzeti dalban nem mutatna jól, hogy rezsicsökkentés – mondta Orbán, mégis a forradalmi „szabadságtörvények” közé sorolta a közműterhek állami csökkentését. A kormányfő szerint a szabadsághoz munka is kell, 1848-ban a forradalom első dolga volt, hogy levegye a hordozhatatlan terheket, eltörölték a dézsmát, robotot. Ezekkel vonta párhuzamba a miniszterelnök a közműterheket.


11:14

VS.hu

A forradalmainkat mindig külföldről verték le, de belülről is segítették őket, mert mindig vannak, akik megtapossák a békés polgárokat, mindig vannak labancok, pufajkások. Orbán szerint mi, a szabadság hívei ugyanazt a forradalmat vívjuk 1848 óta, a kétharmados választási győzelmet szintén a forradalmi tettek közé sorolta.


11:12

VS.hu

A „hagyma csak nődögél” – hasonlította a jelenséget a magyarok szabadságvágyához Orbán. Elszállt az idő a klasszikus forradalmak és szabadságharcok felett, ma már nem bajonettekkel vívják azokat, a magyarok szabadságvágya azonban nem múlt el. Orbán szerint a sors könyvében 1990-ben az volt megírva, hogy a szovjet csapatok sohasem hagyják el Magyarországot. 2010-ben az volt beleírva, hogy soha nem állunk fel, és soha nem hagyjuk el adósságleveleinket.


11:07

VS.hu

A magyarok 1848-ban „beleszerelmesedtek” március 15-ébe, azóta is szeretik az ünnepi beszédeket. Orbán szerint minden évben elmondják, hogy ez a nemzeti ünnep más, mint az eddigiek. A mai is más, hiszen közeleg az április 6-ai parlamenti választás. A kormányfő feltette a kérdést: mi lett volna, ha a véletlenek összejátszása folytán elmarad a forradalom 1848-ban? Nem lehetett akkor előre látni, mi fog történni. De a történtekből egy dolgot biztosan megérthetünk: a magyar nemzet rendkívüli teljesítmények lehetőségét hordozza magában.


11:03

VS.hu

Megkezdte ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök, nagy taps és ováció fogadta a magyar és lengyel résztvevők részéről. Utóbbiakat a kormányfő a lengyel himnusz magyarra fordított soraival köszöntötte. A helyszínen hét ágra süt a nap, a tömeg a Kálvin térig húzódik, még ott is láthatóak lengyel zászlók.


10:56

VS.hu

Az ország északi határa mentén 13 óra tájékán valószínű a szél hirtelen megerősödése, az északi megyékben és a fővárosban nem sokkal ezt követően lehet viharos széllökésekre számítani (70-90 km/h) – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A baloldali ellenzék és a Jobbik budapesti rendezvénye is 15 órakor kezdődik.


10:48

VS.hu

Nem kaptak tájékoztatást a ma délutánra előrejelzett rendkívüli időjárási helyzetről – mondta az Indexnek egy MSZP-s forrás, ennek fényében nem tudták megmondani, hogy ilyen körülmények között megtartják-e a rendezvényt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyébként már szerdán előre jelezte a mai viharos időjárást.


10:40

VS.hu

A történelmi zászlók bevonulásával megkezdődött a központi ünnepség a Múzeumkertben, amelyen hamarosan beszédet mond Orbán Viktor. Több ezren vannak a helyszínen, sok a lengyel zászló is.


10:20

VS.hu

Katonai tiszteletadás mellett, a legfőbb közjogi méltóságok – Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke – jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából a Parlamentnél. Beszédet tartott Kövér László, aki hivatalosan is átadta a felújított Kossuth Lajos teret. Mintegy hatezren vettek részt a rendezvényen.