Marasztalná az uniós állampolgárokat a brit Munkáspárt

Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

-

A választás esélyeseinek továbbra is a teljes szakítást szorgalmazó konzervatívok számítanak.


Ha nyerne, a Munkáspárt egyoldalúan garantálná az uniós állampolgárok jogait az Egyesült Királyságban. Ennek nem sok esélye van: a legújabb felmérések szerint a június 8-ai választások fő esélyese a kormányzó Konzervatív Párt. Theresa May pártja viszonossági alapon kívánja biztosítani az uniós munkavállalók jogait, hasonló garanciákat várva az EU-ban élő britek számára.

Sir Keir Starmer, a 2010 óta ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje szerint ha a Labour megnyeri az előrehozott parlamenti választásokat, "kormányzásának első napján érvényteleníti" a konzervatív kormány Brexit-stratégiáját.

Starmer szerint a legsarkalatosabb horderejű különbség a konzervatívok és a baloldal Brexit-stratégiája között az, hogy Munkáspárt megőriné az EU egységes belső piaca kínálta előnyöket a brit gazdaság számára. E stratégia keretében a Labour-kormány szintén megalakulásának első napján feltételek nélkül, akár egyoldalúan garanciát vállalna a Nagy-Britanniában élő és dolgozó 3,5 millió külföldi EU-polgár jogosultságainak megvédésére a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakban is.

May már korábban bejelentette, hogy az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnése után nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Unió egységes belső piacán sem, mivel e tagsághoz olyan feltételeket kellene teljesíteni, mintha a brit EU-tagság meg sem szűnne.

A brit kormány a tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de úgy, hogy az EU-társállamok is ezzel egy időben, viszonossági alapon garanciát vállaljanak az ott élő britek jogosultságainak további érvényesítésére.

Starmer ezt a viszonossági feltételt elveti és "szégyenletes igazságtalanságnak" minősíti, hogy a konzervatív kormány nem hajlandó a brit gazdaságban dolgozó több millió külföldi EU-munkavállaló jogosultságainak egyoldalú garantálására.

Az ICM közvélemény-kutató szerint a Konzervatív Pártot jelenleg a választók 48 százaléka támogatja, a Munkáspártra 27 százaléknyian szavaznának. A nem arányos brit választási rendszerben e 21 százalékpont különbség azt jelentené, hogy a konzervatívok 400 körüli taglétszámú frakciót alakíthatnának a 650 fős alsóházban, vagyis létszámfölényük az összes több párt frakciójának együttes létszámához képest elérhetné a 150 főt a mindössze 17 fős jelenlegi konzervatív többség helyett.

Néhány napon belül ez a második olyan felmérés, amely földcsuszamlásszerű konzervatív győzelem lehetőségét vetíti előre. A ComRes szerint a konzervatívok támogatottsága az előrehozott választások bejelentése óta 4 százalékponttal emelkedett, és elérte az 50 százalékos lélektani szintet. A Munkáspárt 25 százalékon áll.