Marasztalná a szocdemeket a bajor konzervatív politikus

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Elhamarkodott a szociáldemokraták döntése, hogy elhagyják a nagykoalíciót és ellenzékbe vonulnak – mondta Alexander Dobrindt közlekedési miniszter.


"Elhamarkodottnak tartom az SPD döntését, hiszen mindannyian felelősséggel tartozunk ezért az országért, így a szociáldemokraták is" – mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

A szociáldemokrata párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt: az exit poll szerint a párt a szavazatok 20-21 százalékát szerezte meg. Martin Schulz, az SPD vezetője elismerte vereségét, a párt vezetése úgy döntött, ellenzékbe vonulnak. Ezt figyelembe véve, a jelenlegi exit poll adatok ismeretében a választásokon legtöbb szavazatot nyert CDU/CSU pártszövetség a Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel tudná megszerezni a kormányalakításhoz szükséges többséget. A CSU kételyeinek adott hangot, egy ilyen szövetséggel összefüggésben.

Alexander Dobrindt az eddigi kormánypártokra nézve keserű választási eredményekről beszélt. A CSU számára ez azt jelenti, hogy programját, mindenekelőtt a migrációs- és menekültügyi politikát illetően a küszöbön álló koalíciós tárgyalásokon még erőteljesebben képviselnie kell. A CDU/CSU-tól jobbra álló erőket közömbösíteni kell – mondta.