Maradtak a silány BKV-ruhák, csak átcímkézték

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

-

A BKV formaruháinak gyenge minőségén új címkékkel akart javítani gyártója, de lebukott az új minőség-ellenőrzésen. A Kézmű Kft. által szállított új tételek sem felelnek meg a szerződésben vállalt minőségnek.


A BKV-dolgozók változatlanul elégedetlenek a Kézmű Kft. által előállított új formaruhákkal. Az anyagösszetételük, minőségük, szabásuk is gyengébb, mint a korábbi garnitúráké volt, komfortos munkavégzésre alkalmatlanok – változatlanul e panaszokat sorolják az új generációs egyenruhák viselői. A folyamatos panaszáradat miatt a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezete minőség-ellenőrző vizsgálatra küldte az egyik ruhadarabot, hogy kiderüljön, miből is készült.


A gyenge minőségű BKV-formaruhákat januárban a VS.hu saját tesztjének vetette alá, eredményét itt nézheti meg.

A Metró KDSZ az Innovatext Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézetet bízta meg. A társaság a napokban fejezte be a vizsgálatot. Az erről szóló, a VS.hu birtokába jutott jegyzőköny szerint a női nadrág anyagának


67 százaléka poliészter,

33 százaléka pamut, elasztánt pedig egyáltalán nem tartalmaz.

Mint azt januárban megírtuk, a Kézmű Kft. az eredeti szállítási szerződésben azt vállalta, a nadrágban a poliészter aránya lesz a legkevesebb, 28-32 százalék, a pamut 38-42 százalék, az elasztán pedig 33 százalék. Ehelyett kevesebb pamut került a nadrágokba, a ruganyosságát biztosító elasztánt mind kihagyták.

Az Innovatext eredménye azt is mutatja, nem történt változás a múlt év év vége óta, amikor a formaruhák minőségével kapcsolatos botrány kirobbant. A BKV akkor belső vizsgálatot indított, és a szakszervezetek nyomására leállította a ruhadarabok átvételét.


A VS.hu tesztjén is hagytak maguk után kívánnivalót a BKV-ruhák


Ki látta az elasztánt?

Az Origo számolt be arról decemberben, hogy egy BKV-s villamosos érdekképviselet, a Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete novemberben rendelte meg három ruhadarab bevizsgálását. A TÜV mérési eredményei nem egyeztek meg a ruhák címkéin található anyagösszetétellel.

A Kézmű Kft. ügyvezetője, Becker György azzal hárította el a TÜV-vizsgálat értékeit, hogy téves címkék kerültek a ruhákra, amelyek kétségtelenül megfelelnek a formaruha-szállítási szerződésben foglalt paramétereknek. Becker azt mondta, mivel az elasztán kétkomponensű polimer, a TÜV által alkalmazott hagyományos laboratóriumi vizsgálattal nem határozható meg az elasztántartalom. Állította, a legmagasabb minőségű elasztánt használták a nadrágokhoz, amely formatartást és kiváló komfortérzetet biztosít. Az Innovatext a TÜV-höz hasonlóan szintén nem talált elasztánt a szövetben.

A szállítási szerződés alapján a VS.hu írta meg, hogy a Kézmű Kft. nem abban az összetételben állította elő a ruhákat, ahogy elvállalta. Mindkét vizsgálat szinte ugyanazt az eredményt hozta, ami azt jelzi, a gyártó nem hárította el a minőségi problémákat.


Bolla Tibor BKV-vezérigazgató a Fővárosi Közgyűlés 2016. májusi ülésén


Azt ígérték

Az Innovatext vizsgálatát követően a Metró KDSZ vezetője, Gulyás Attila ismét konzultációt kezdeményezett a formaruhákról. Bolla Tibor BKV-vezérigazgatónak írt levelében Gulyás emlékeztet, a BKV vállalta, hogy saját független ruhaipari szakértővel fogja folyamatosan ellenőriztetni a formaruhák minőségét annak érdekében, hogy hasonló esetek ne forduljanak elő. Azt is ígérték, a szabásmintákon is változtatnak, mivel a dolgozók arra panaszkodtak, nem tudnak megfelelően mozogni a ruhákban.

„Mindezen intézkedések ellenére továbbra is érkeztek szakszervezetünkhöz a dolgozói panaszok a ruhák gyenge minőségével kapcsolatban. A márciusban felvett új ruhák közül néhányat személyesen megtekintettem.


Ránézésre is szemet szúrt, hogy a ruhákra tűzött címkéket felülragasztották, a fény felé tartva látszott az eredeti címkén szereplő szövetösszetétel”

– írta a szakszervezeti vezető. A női nadrágok címkéjén 40 százalék pamut, 30 százalék poliészter, 30 százalék elasztán olvasható, míg az átragasztott címkén 53 százalék poliészter, 44 százalék gyapjú és 3 százalék elasztán. A dolgozók tapasztalatai szerint rendszeresek a felülragasztások.

Gulyás arra hívta fel Bolla figyelmét: a számok kavarodásában nem túlzás azt állítani, a dolgozóknak követhetetlen, valójában miből készülnek azok a formaruhák, amelyekért jelentős közpénzt fizet ki a BKV Zrt. Ezért kezdeményezett újabb egyeztetést a formaruhákról, tudakolva azt is, a BKV független minőségellenőre vajon milyennek találta azokat.

A vizsgálat eredményével kapcsolatban kerestük Gulyás Attilát, aki a konzultáció lezárásáig nem kívánt nyilatkozni.


1,5 milliárdos konfekció

A megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató, állami tulajdonú Fővárosi Kézmű Kft. 14-féle ruhát, összesen 146 ezer 272 darabot szállít a BKV dolgozóinak 2015 tavaszától. Férfinadrágból 35 ezer, női nadrágból 3900, hosszujjú férfiingből 27 ezer darabot. A ruhákat 1,5 milliárd forintért rendelte a BKV 2014 őszén.

A Kézmű Kft. egyéb nagy állami szervezeteknek is gyárt, a MÁV dolgozók konfekcióját, az olimpikonok formaruháit is ők készítik.


BKV: megfelel a ruha

A BKV reagált cikkünkre. „A lefolytatott vizsgálat megerősítette, hogy a formaruha megfelel az év elején módosított szerződéses paramétereknek. Ezzel kapcsolatban a munkáltató és a szakszervezet között konzultáció van folyamatban, amelynek során a felek egyeztetnek a kérdésben. Nyomatékosan kijelentjük, hogy a BKV Zrt. - ahogy eddig is - biztosítja dolgozói számára a megfelelő munkafeltételeket” – tudatta a közlekedési vállalat.


Lapunk kikérte a BKV-tól a Kézmű Kft.-vel kötött szállítási szerződéseket.