Még mindig nem ért véget a romagyilkosok pere

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Másodfokon is maradt három elkövetőnél az életfogytiglani, a negyedrendű vádlott 13 évet kapott. Az ítélet ellen fellebbeztek, így csak a negyedrendű vádlott esetében lett jogerős. A Kúrián folytatódik az eljárás.


A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon lényegében tehát helybenhagyta az elsőfokú ítéleteket a romagyilkosságok perében, azzal a különbséggel, hogy személyi szabadság megsértésében is bűnösnek találták a vádlottakat. Feltételesen sem bocsáthatóak szabadlábra.


Az elsőfokú ítélet 2013. augusztusában született a Budapest Környéki Törvényszéken, akkor Kiss István, Kiss Árpád és Pető Zsolt tényleges életfogytiglant kapott, a hatóságokkal együttműködő Csontos István 13 év fegyházat.

A vádlottak bekísérésekor többen felkiáltottak, hogy „nevet a náci gyilkos”, illetve, hogy „náci gyilkosok”.

Az életfogytiglanra ítélt vádlottak a másodfokú döntés előtt abban reménykedtek, hatályon kívül helyezik az elsőfokú ítéletet, új eljárást rendelnek el vagy felmentik őket. Esetükben az ügyészség nem fellebbezhetett. Csontos István esetében viszont igen, nála súlyosabb ítélet meghozatalát kezdeményezte.

Vannak olyan kérdések is, amelyekre talán sose derül fény, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.


Miután a besenyszögi rablással kapcsolatban az ítélőtábla egy olyan bűncselekményben - a személyi szabadság megsértésében - is bűnösnek mondta ki az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat, amelyben az elsőfokú bíróság nem állapította meg bűnösségüket, a három vádlott előtt megnyílt a fellebbezés lehetősége, és ezzel éltek is. Az ügyész még gondolkodik.


Mindhárom vádlott előzetes letartóztatásban marad.A rendőrök szerint az első támadás a sorban 2008. július 21-én Galgagyörkön történt, majd augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon lőttek a romák lakta házakra. Az akció november 3-án Nagycsécsen durvult el, amikor a lehúzott redőnyre tüzelő elkövetők két embert is eltaláltak. Mindkét áldozat belehalt a lövésekbe.

A gyilkosok nem álltak le, ugyanabban az évben december 15-én Alsózsolcán támadtak, majd eljött 2009. február 23-a, amikor Tatárszentgyörgyön a falu széli házra Molotov-koktélt dobtak, majd a lángokból menekülő 27 éves Csorba Róbertet és ötéves kisfiát lelőtték. Csorbáék lánya szintén lőtt sérüléssel, de túlélte a támadást. Ezután már csak ölni mentek. Április 22-én Tiszalökön lőtték szíven az épp dolgozni induló Kóka Jenőt, míg augusztus 3-án Kislétán már be is mentek a kiszemelt házba, ahol anyát és lányát lőtték le. Utóbbi, rettenetes sérülésekkel, de túlélte a merényletet.