Maradona fegyveresen is harcolna a venezuelai rezsimért

-

Börtönbüntetésre ítéltek egy polgármestert, mert a településen kormányellenes tüntetések voltak.


Katonai egyenruhába bújna, és önkéntesként Nicolás Maduro venezuelai elnök seregéhez csatlakozna Diegó Maradona. A világbajnok focista a Facebookon a venezuelai forradalom megmentésére szólított. "Ha Maduro parancsba adja, a szabad Venezueláért egyenruhát öltök, hogy az imperializmus ellen harcolhassak" – írta.

Az 56 éves Maradona nemcsak az imperializmus ellen hirdetett harcot, hanem mindenki ellen, aki "legszentebb tulajdonunkat, a zászlóinkat akarná kisajátítani".

Élettársa, Rocio Oliva is a nevét adta a szöveghez, azt írták: mindhalálig Hugo Chávez néhai venezuelai elnök hívei maradnak. Maduro támogatói a 2013-ban elhunyt Chávez öröksége őreinek tartják magukat.

"Éljen Maduro. Éljen a forradalom. Éljenek az igazi venezuelaiak, nem pedig azok, akiknek a jobboldalhoz van valami közük" – írta Maradona.

Az egyre mélyebb válságban vergődő Venezuela a polgárháború felé sodródik, és eddig már 120-an haltak meg a tüntetésekben. Az ellenzék kormányellenes megmozdulásokat szervez, Maduro pedig mindenáron megpróbálja korlátozni a parlament jogköreit, hogy megakadályozza elmozdítását. A kormányzat már a hadsereget is bevetette a tüntetők ellen, a fővárosban pedig összeült az úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlés. A népszerűtlen Maduro az új testülettel, egy új alkotmánnyal akarja megőrizni hatalmát.


Csapás a polgármesterekre

A legfelsőbb bíróság elrendelte a caracasi Chacao városrész ellenzéki polgármesterének letartóztatását. A bíróság alkotmányjogi kamarája 15 hónap börtönre ítélte Ramon Muchachót, akit egyúttal fel is mentett polgármesteri tisztségéből. A kilenc órás tárgyalást a polgármester távollétében tartották meg. Muchacho hollétéről egyelőre nem tudni.

A vádak szerint Muchacho a bíróság utasítása ellenére engedélyezte a tüntetéseket a kerületében. A hatóságok azt is a terhére rótták, hogy nem távolíttatta el az aktivisták barikádjait és az úttorlaszokat. Muchacho egyike volt az ellenzéki polgármestereknek, akiket a rezsim figyelmeztetett: börtönbüntetés terhe mellett meg kell akadályozniuk, hogy a kormányellenes tiltakozók barikádokat építésének.

Muchacho emailban azt írta: ítélték el, mert tette a dolgát, biztosította a békés tüntetéshez való törvényes jogot, illetve a venezuelaiak politikai és polgári jogait. "Nehéznek ígérkeznek az elkövetkező órák” – írta a polgármester.

A legfelsőbb bíróság korábban 13 polgármester bűnösségét állapította meg, közülük háromra szintén 15 havi szabadságvesztést rótt ki. Az ítéletekből is látszik, hogy a törvényszék csupán a kormányzó szocialista párt meghosszabbított keze.