Maradnak a roamingdíjak - új tervezeten dolgozik az Európai Bizottság

Fotó: Cultura Creative / Eugenio Marongiu

-

Hallgatva a kritikákra, visszavonta a roamingdíj részleges eltörléséről szóló javaslatot és újat dolgoz ki az Európai Bizottság.


Az éles kritikák miatt visszavonta a roamingdíjak eltörlésére tett hétfői javaslatát az Európai Bizottság - mondta Alexander Winterstein, a bizottság helyettes szóvivője. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke utasította az illetékes munkacsoportot, hogy kezdjen egy új javaslat kidolgozásába.

A bejelentés szerint 2017 nyarától megszűntek volna a roamingdíjak az unióban, ám a korábban tervezett korlátlanság helyett csak évi 90 napra. Ezt azzal indokolta a bizottság, hogy egy átlag turista évi 12 napot tölt külföldön, ehhez képest pedig a 90 nap bőven elég egy átlagpolgárnak. A legyengített javaslat meglehetősen éles kritikákat kapott, mondván: a bizottság nem tett eleget ígéretének, a javaslat pedig elsősorban a mobilszolgáltatók gazdasági érdekeit szolgálja a korlátozással.


Juncker inkább visszavonta


Kérdés, mennyi idő alatt szüli meg a bizottság az új javaslatot. Ha 2017 nyara előtt nem lét életbe az új szabályozás, akkor az uniós polgárok egy ideig biztosan rosszabbul járnak. A roamingdíjak az utóbbi években folyamatosan csökkentek, mára pedig egy átlagos telefon- és mobilnet-használatot figyelembe véve nem különösebben megterhelők: a hívásindítás plusz19,17 forint, a fogadás plusz 4,37 forint, az SMS plusz 7,66 forint. Az adatroaming többlete pedig 19,17 forint megabyte-onként.