Maradhat az iPhone-titkosítás

-

Az Apple nem kötelezhető az iPhone titkosításának feloldására, akkor sem, ha a telefonon nyomozást segítő adatok lehetnek, döntött egy New York-i bíró.


A döntésnek azért van jelentősége, mert egyre többször szeretne a kormányzat, a szövetségi nyomozóiroda vagy a rendőrség hozzáférni okostelefonokon tárolt adatokhoz, viszont az Apple rendre megtagadja ezeket a kéréseket.

A vállalat arra hivatkozik, hogy a telefonok feltöréséhez a semmiből kéne kifejleszteni egy eszközt, amely ráadásul rendkívül veszélyes, mivel rossz kezekbe kerülve bárki személyes adataihoz hozzáférést biztosíthat. Ráadásul a titkosítás feloldása megrendítené a cég iránti bizalmat, és komoly károkat okozna a márkának.

Az ügyből országos vita alakult ki az Egyesült Államokban arról, hogy hol húzódik az a határ, ahonnan fontosabbnak tekinthetőek a nemzetbiztonsági szempontok a személyes adatok védelménél.

A hétfői döntést egy olyan ügyben hozták, melyben még októberben kért hozzáférést a kormányzat a telefon adataihoz. A bíró úgy döntött: az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium nem kötelezheti a vállalatot, hogy akarata ellenére segítse az FBI nyomozóit, s a kongresszus soha nem hozott olyan törvényt, amely erre felhatalmazást adna.

Az igazságügyi tárca fellebbezni fog a döntés ellen. Az Apple későbbre ígért reagálást.