Marad a Vörösmarty téren a Könyvhét

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Amíg Tarlós István a főpolgármester, biztos, hogy maradnak az eredeti helyszínen.


Elég nagy port kavart múlt héten a hír, hogy a 87. Ünnepi Könyvhét elkerülhet a Vörösmarty térről. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) múlt héten adott ki egy közleményt arról, hogy „március 18-án úgy értesült, hogy az illetékes fővárosi bizottság meg akarja tagadni a Vörösmarty tér használati jogát, és helyette a Pollack Mihály teret illetve a Nemzeti Múzeum kertjét ajánlották fel.” Ez ellen pedig tiltakoztak. Az ügyben rögtön megszólalt Kocsis Máté, az illetékes bizottság alelnöke, aki azt mondta, ő támogatja a Vörösmarty téri helyszínt, a bizottság elnöke, Láng Zsolt akar másik helyszínt.


Később a Fővárosi Önkormányzat a nyilatkozatot cáfoló közleményt adott ki, melyben leírta, mindenki - köztük Tarlós István főpolgármester is -a Vörösmarty téri rendezést támogatja.

Az MKKE elnöke, Kocsis András Sándor ötven percet tárgyalt kedden Tarlós Istvánnal, aki a megbeszélésen személyes garanciát vállalt arra, hogy amíg ő a főpolgármester, addig a Vörösmarty téren lesz a Könyvhét. Az MKKE közleménye szerint Tarlós István arról is beszélt, Budapest kiemelt közterein a főváros felül akarja vizsgálni a terület-hasznosítás gyakorlatát. Azt is mondta, Láng Zsolt nem az Ünnepi Könyvhét megrendezését akarta megakadályozni a Vörösmarty téren, hanem az oda nem illő rendezvények megszervezését.

Közben az illetékes bizottság, a Főváros Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága úgy döntött, megadja a területhasználati engedélyt a Könyvhétnek, illetve 90 százalékos kulturális kedvezményt is ad a hely használati díjára.