Marad a szükségállapot Venezuelában

Fotó: AFP / PRESIDENCIA

-

Nem látszik az élelmiszer- és energiaválság vége. Az ellenzék tüntetésre készül.


Nicolás Maduro elnök nem tágít: újabb hatvan nappal meghosszabbította a gazdasági szükségállapotot Venezuelában, mely január közepén lépett életbe. Ez lehetővé teszi, hogy az élelmiszert és más árucikkek jegyrendszer alapján osszák el a dél-amerikai országban.

A szükségállapot arra is feljogosítja az elnököt, hogy beavatkozzon a venezuelai vállalatok ügyeibe, illetve valuta- és árkorlátozást vezessen be. Nicolás Maduro belső, illetve az Egyesült Államokból kiinduló "gazdasági puccskísérletre" hivatkozva rendelte el a szükségállapot időbeli hatályának kiterjesztését.

Henry Ramos Allup, az ellenzéki többségű parlament elnöke szerdán figyelmeztette az államfőt, hogy nem rendelkezik kizárólagos hatáskörrel a rendkívüli intézkedések elrendelésére. Az elnöki rendeletet a parlamentnek is meg kell erősítenie.

Venezuelában súlyos élelmiszer- és energiaválság uralkodik, a tavaly decemberi választások óta pedig feszült a politikai légkör. A választásokon a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) ellenzéki pártkoalíció többséget szerzett a törvényhozásban, a Maduro-vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) pedig 17 év után először kisebbségbe került.

A MUD szombatra nagyszabású tüntetést hirdetett meg a Maduro leváltásáról szóló népszavazási kezdeményezésük támogatására.