Marad a legmagasabb fokú riasztás Brüsszelben

Fotó: MTI/EPA / STEPHANIE LECOCQ

-

Charles Michel belga miniszterelnök a vasárnap esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági tanács ülésén úgy döntöttek, hogy továbbra is a legmagasabb, 4-es fokú riasztás marad érvényben Brüsszelben, az ország többi részein pedig a hármas fokozatot tartják. Az előzetes hírekkel ellentétben, a metró nem fog közlekedni hétfőn.


A miniszterelnök szerint továbbra is közvetlen veszély fenyeget, és attól tartanak, hogy a párizsihoz hasonló merényleteket tervezhetnek Brüsszel több pontján. Charles Michel azt mondta, hogy a titkosszolgálatok szerint a terroristák célpontjai között brüsszeli piacok, bevásárlóközpontok és tömegközlekedési járművek is szerepeltek.

Hangsúlyozta, hogy megerősítik a rendőri jelenlétet az utcákon, és a hétvégi állapotokhoz hasonlóan maradnak a katonák is Brüsszelben. Továbbra is azt kérik, hogy minél kevesebb tömegrendezvényt tartsanak a városban, az iskolák és az egyetemek ne nyissanak ki hétfőn, az emberek a lehetőségeikhez mérten ne mozduljanak ki otthonról. Ugyanakkor a Le Soir azt írja, hogy az európai uniós intézmények működni fognak és nyitva lesznek hétfőn.

Késő délután még azt írtuk, hogy a belga igazságügyi miniszter szerint hétfőtől már járhat a metró a belga fővárosban, de a miniszterelnök pár órával később bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem nyitják meg a metrót holnap – írja az Independent.

A vasútállomások viszont üzemelni fognak, egyedül a Brussels-Schuman vasú- és metróállomás nem indít és nem fogad szerelvényeket.


A riasztási szintet hétfőn délután vizsgálják újra felül, a cél az, hogy az élet a lehető leggyorsabban visszatérjen a normális mederbe - tette hozzá Charles Michel.


Szombaton a főváros térségében a legmagasabb szintre emelték a terrorellenes készültség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést. A belga fővárosban az üzletek és a bevásárlóközpontok zárva maradtak, ahogy a mozik és a múzeumok sem fogadtak látogatókat. A híradások szerint a legmagasabb riadókészültség vasárnapi fenntartásának legfőbb oka az volt, hogy a feltételezett merénylők nagy mennyiségű robbanóanyaggal és fegyverekkel rendelkeznek.


A legmagasabb készültség miatt gyakorlatilag kiürült Brüsszel


Szombaton több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy a főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál, de ezt az értesülést Michel a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kommentálta. A Libre Belgique című napilap azt írta, hogy a belga rendőrség már tíz gyanúsítottat keres, akik az egész országban, valamint a főváros különböző helyein hasonló méretű robbantásos merényletekre készülnek, mint a múlt pénteki párizsi akciók voltak.


A britek bekapcsolódnának a hadműveletekbe

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint Nagy-Britannia még karácsony előtt be akar kapcsolódni az Iszlám Állam szíriai állásai elleni légi hadműveletekbe. A Sunday Times kormányzati forrásai szerint David Cameron miniszterelnök a jövő héten pontokba szedett javaslatcsomagot terjeszt a parlament elé, stratégiai és jogi érveket felsorakoztatva igyekszik eloszlatni a szíriai brit katonai beavatkozással kapcsolatban megfogalmazott aggályokat. Az alsóház külügyi bizottsága korábban úgy foglalt állás, hogy Nagy-Britanniának nem szabad úgy katonai akcióba kezdenie Szíriában, hogy nincs koherens nemzetközi stratégia az Iszlám Állam legyőzésére és a szíriai háború lezárására.


Az ENSZ-főtitkár felszólította Oroszországot és az USA-t

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) Kuala Lumpur-i csúcstalálkozóján bejelentette, hogy a világszervezet a jövő év elején bemutatja a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harc jegyében készülő átfogó cselekvési tervét. A főtitkár együttműködésre szólította fel Oroszországot és az Egyesült Államokat a terrorizmus elleni harcban.