Marad a lakcímkártya, amíg nincs mindenhol kártyaolvasó

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

Bár az év második felétől a lakcímet is rögzíthetik az új személyiben, a bankoknak nem kötelező beszerezni a kártyaolvasót.


A második félévben egy sor ügyintézésnél már nem lesz szüksége lakcímkártyára annak, akinek új típusú személyi igazolványa, e-kártyája van – írja a Magyar Nemzet. A lap a Belügyminisztériumtól úgy tudja: a lakcímadatok rögzítésére várhatóan 2017 második felében lesz lehetőség.

A lakcímkártya elhagyásához viszont arra is szükség van, hogy a fogadó fél, vagyis az adott hivatal vagy piaci szolgáltató rendelkezzen olyan kártyaolvasóval, amellyel kinyerhetőek az adatok. A tárca szerint az okmányirodák és a kormányablakok mindegyikét felszerelték már okmányolvasóval, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelenleg 450 ilyen eszközt használ. Az egészségügyben 300 leolvasót adtak át, de a Belügyminisztérium közlése szerint az egészségügy kilencvenezer eszközt szerez be a közeljövőben.

A lap szerint kérdés, hogy például a postán vagy a banki ügyintézésben mikor teszik kötelezővé a kártyaolvasók beszerzését és használatát. Ameddig ez nem történik meg, addig nem lesz végleg eldobható a lakcímkártya sem.