Marad a hegyeshalmi dugó - szigorítanak az osztrákok

Fotó: MTI / Filep István

-

Határozatlan ideig tart az osztrák hatóságok által Burgenlandban bevezetett intenzív és szigorított határellenőrzés - közölte a burgenlandi rendőrség.


Daniela Landauer, a hatóság szóvivője szerint az embercsempészek ismét veszélyes körülmények között utaztatják az embereket. Mint mondta: el akarják kerülni a tavaly augusztusban történteket, amikor 71 ember fulladt meg az őket szállító hűtőkocsiban a burgenlandi Pándorfalu (Parndorf) közelében. Egyúttal meg akarják előzni, hogy a tavalyihoz hasonló menekültáradat érkezzen Ausztriába.

A teljes burgenlandi határszakaszon szigorították az ellenőrzést, azonban legjobban Hegyeshalom-Nickelsdorf és Sopron-Klingenbach átkelőknél tapasztalható fokozott hatósági jelenlét. A személygépkocsikat és a tehergépjárműveket is ellenőrzik, minden autót megnéznek, és ha felmerül annak gyanúja, hogy illegálisan szállítanak embereket, akkor a járművet félreállítva célzott vizsgálatot végeznek.

Az osztrák akció hatására kedd délutánra már mind a személyautókkal közlekedőknek, mind a kamionosoknak órákig kell várakozniuk a határátlépésre.