Marad a határellenőrzés Németországban

Fotó: MTI/AP/dpa / Andreas Gebert

-


Németországban fenntartják a határellenőrzést a menekültválság miatt, egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig – mondta csütörtökön Thomas de Maizière szövetségi belügyminiszter.

A kormány egészen biztosan megújítja majd az Európai Bizottságnál a februárban lejáró engedélyt a határellenőrzésre, de nem tudni, hogy meddig kell még folytatni a tavaly szeptemberben ideiglenesen visszaállított intézkedéseket.

Németország szinte ugyanolyan határigazgatási eljárást alkalmaz a menedékkérőkkel szemben, mint Ausztria. „Mi is visszautasítunk embereket, akik érvényes papírok nélkül érkeznek, és nem akarnak Németországban menedékjogot kérni” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a német hatóságok már néhány hete „csaknem valamennyi” beérkező menedékkérő teljes körű regisztrációját el tudják végezni.

Nemcsak a menekülthullám kezelése javult, hanem maga a hullám is csillapodott: januárban eddig naponta átlagosan 2 ezer menedékkérő érkezett, ami jelentős csökkenés tavaly őszhöz képest. A miniszter szerint ugyanakkor tovább kell dolgozni az „európai megoldáson”, ami az uniós külső határ megerősítését és a Törökországgal kezdett együttműködést jelenti, valamint a menekülteknek a hazájuk térségében való segítségnyújtást, hogy ne kelljen elindulniuk az EU felé.

Thomas de Maizière később bírálta a menedékkérők számának maximálását előirányzó osztrák döntést. Azt mondta, hogy ameddig csak lehet, el kell kerülni az olyan nemzeti szintű döntéseket, amelyek hatással vannak más országokra. Hozzátette, hogy az osztrák kormány döntésének következményei még bizonytalanok, mert nem készültek el az intézkedés és a nemzetközi jog viszonyát feltáró szakvélemények. Megjegyezte, hogy amennyiben a német kormány olyan lépésre szánná el magát, mint a bécsi vezetés, akkor azt úgy intézné, hogy ne kelljen jogi szakvéleményekre várni.