Már vitatkozni is tud a számítógép

Fotó: Twentieth Century Fox / Twentieth Century Fox

-

Az IBM csodagépe már képes arra, hogy vitatkozzon, de nem fog fel semmit sem abból, amit mond. Addig jó, amíg ez így marad, mert Stephen Hawking szerint a Mesterséges Intelligencia a legveszélyesebb az emberiségre.


Léteznek látnoki erejű filmek, amelyek akár évtizedekkel előre megjósolják az emberiség jövőjét. Például az Amikor a farok csóválja című mozi hibátlanul eltalálta Clinton elnök szexbotrányát. Viszont eddig kevesen hozták volna fel a Terminátor-szériát, mint prófétai alkotást. De itt az ideje, hogy elkezdjünk rettegni. Stephen Hawking hétfőn figyelmeztette a világot, hogy a mesterséges intelligencia (MI) lehet a világ végének előhírnöke. A professzor az Independentnek írt cikkében kitér arra, hogy az emberiség összes tudásával rendelkező gép egyszerre volna képes kijátszani a gazdasági szereplőket, manipulálni az államok vezetőit és hihetetlen erejű fegyvereket tervezni. Ezt pedig nyilván senki sem akarná. Az IBM viszont egy erőteljes lépést tett afelé, hogy elkészítse a Skynetet - két hete még a Google-től féltettük a világot - a Terminátor-filmek rettegett mindent uraló MI-jét, amelyhez hasonlót Hawking is körülírt. A cég csúcsgépe, a Watson az algoritmusainak hála már képes arra, hogy vitatkozzon. Pontosabban értelmezni tud egy neki feltett témát annyira, hogy megkeresse az interneten a legrelevánsabb információkat és felhasználja mások véleményét.Az így kapott szövegtengert egy program segítségével érvekre csoportosítja. Szerencsére a Watson még nem annyira Skynet, hogy értse is a feldolgozott adatokat, ezért csak a szövegkörnyezetben előforduló kifejezésekre hagyatkozik és pusztán statisztikai szempontok szerint listáz mindent. A fejlesztők a Milken Intézet konferenciáján hétfőn mutatták be, hogy mennyire is lehet vitatkozni Watsonnal. A „Miért nem fog hasonlítani a holnap a mára: Dolgok, amik borzolják majd az idegeidet” című szekcióban megkérdezték a csúcsgépet, hogy „Szerinte be kellene-e tiltani az erőszakos videojátékok árusítását a kiskorúaknak”. Watson ezek után megvizsgált 4 millió Wikipedia cikket, ezekből kiválasztotta a 10 legtalálóbb bejegyzést és a 3000 legfontosabb mondatot, majd megszólalt és azt mondta, hogy kész ismertetni a kutatás eredményét. Ekkor bemutatta, hogy miért kellene betiltani a durva játékokat, de testvéri lojalitásból programtársaihoz néhány ellenérvet is felhozott. Az IBM csúcsgépe emberi közbeavatkozás nélkül tudott releváns adatokat kigyűjteni és prezentálni, de egyelőre semmit sem értett a feldolgozott információ halmazból, vagyis a döntést és a konzekvenciák leszűrését egyelőre az emberre bízza. És ilyenkor nincsen sehol egy John Connor.


Watson Akcióban (45.25-től)


Watsonnak nem a mostani az első komoly bemutatkozása. 2011-ben két amerikai bajnokkal mérkőzött meg a Jeopardy nevű amerikai kvízműsorban. Bénázásokban nem volt hiány a háromfordulós verseny során, de a végén az IBM számítógépe került ki győztesen a versenyből.